Venezüella ve Nikaragua, Snowden’i kabul etmeye hazır

Venezüella ve Nikaragua, Snowden’i kabul etmeye hazır

Venezülla ve Nikaragua, Avrupa ülkelerinin art arda iltica talebini reddettiği ve daha da ileri giderek giriş yasağı koyduğu Amerikalı Edward Snowden’e iltica vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Nikaragualı mevkidaşı Daniel Ortega, 13 günden beridir Moskova havaalanına tutulan Amerikan Güvenlik Ajansı eski danışmanı Edward Snowden’e iltica hakkı vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Maduro, Cuma günü Venezüella’nın bağımsızlığı kutlamaları sırasında yaptığı açıklamada, “Dünyanın en güçlü imparatorluğunun baskısından korumak için genç Snowden’e insani iltica” tanıdığını söyledi.  

Nikaragua Devlet Başkanı Ortega ise, “Biz, iltica hakkına açık ve saygılıyız. Açık ki, koşullar izin verirse Snowden’i büyük bir memnuniyetle kabul edeceğiz ve ona Nicaragua’da iltica vereceğiz” dedi.  Ortega, Snowden’in Nikaragua’nın Moskova’daki büyükelçiliği nezdinde iltica talebinde bulunduğunu doğruladı.

Amerikan istihbarat servislerinin faaliyeti ile ilgili bilgileri sızdırdığı için ABD tarafından aranan eski CIA çalışanı Edward Snowden, hafta başında 21 ülke nezdinde iltica talebinde bulundu. Fransa, İtalya, Almanya, Brezilya, Norveç, Hindistan, Polonya, İzlanda, Avusturya, Finlandiya, Hollanda ve İspanya, bu talebi reddetti. Wikileaks, Snowden’in altı ülkeden daha iltica istediğini duyururken, ABD’nin baskı yapabileceği endişesiyle hangi ülkeler olduğunu yayınlamadı.