Yaser Arafat polonyum ile zehirlendi

Yaser Arafat polonyum ile zehirlendi

İsviçreli bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre 2004 yılında hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat’ın organizması ve kişisel eşyalarında polonyum-210 izine rastlandı.

İngiliz The Lancet dergisine İsviçreli bilim insanlarının yaptığı araştırmada Yaser Arafat’ın zehirlendiği ortaya çıktı. Arafat’ın dul eşinin talebi üzerine üç ülkenin uzmanları tarafından yapılan araştırma henüz kamuoyuna açıklanmadı. Ancak tamamlanan bu resmi soruşturmanın Filistinli liderin polonyum ile zehirlendiğini gösterdiği belirtiliyor. 

Radyofizik Enstitüsü ve Lozan üniversite hastane merkezi CHUV araştırmacılarının imzasını taşıyan The Lancet’teki yazıya göre, Arafat’ın biyolojik eşantiyonları ve kişisel eşyalarının incelenmesi sonucunda, polonyum-210 ile zehirlendiği doğrulandı.

Bu sonuç, geçen yıl El Cezire televizyonunda yayınlanan bir belgeselde de açıklanmıştı. Ancak İsviçreli araştırmacılar bu kez sonuçları detaylandırıyor ve yeni kanıtlar öne sürüyor.

Araştırmada “38’i biyolojik veya Yaser Arafat’ın üzerindeki eşyalardan alınmış olan 75 eşantiyon analizi yaptık. Diğer 37 eşantiyon kıyaslama için alındı ve bunlara yapay olarak polonyum-210 bulaşmamıştı. Arafat’ın birçok kan ve idrar eşantiyonlarında, kıyaslama için alınan ve Arafat’a ait olmayan eşantiyonlara göre yüzdelik olarak daha yüksek polonyum-210 içeriyordu” denildi.

Yaser Arafat 75 yaşındayken Aralık 2004’te Paris’teki bir hastanede hayatını kaybetti. The Lancet dergisine göre Arafat’ın hastalığına ilişkin bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi ilk semptomlar 12 Ekim 2004 tarihinde başladı. Araştırmacılar, “Onun sağlık durumu kötüleşmeye başladı” derken, ateşi çıkmadan sindirim hastalığı semptomlarının giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Araştırmada, “Durumu böbrek yetmezliğine ve nörolojik komaya girene kadar kötüleşti. Daha sonra beyin kanaması sonucu ölümüyle sonuçlanan yeniden canlandırma ünitesine sevk edildi. Zehirlenmeye ilişkin ve klinik olarak yapılan çok sayıda incelemeye rağmen ölüm nedeni bugüne kadar belirsiz olarak kaldı” diye belirtildi.

Arafat’ın ölüm nedenine ilişkin herhangi resmi bir açıklama yapılmaması, şüpheleri arttırmıştı. Son olarak Arafat’ın yakınları Fransa’da suç duyurusunda bulunmuş ve Fransız savcılık olası zehirlenmeye ilişkin resmi soruşturma başlatmıştı.

Arafat’ın eşi Suha, geçtiğimiz yıl Filistin liderinin cenazesinin inceleme için çıkarılmasına onay vermişti. Fransız adli tıp doktorları, zehirlenme olayını incelemek için İsviçreli ve Rus meslektaşlarından yardım istemişti.  Polonyum-210 ile zehirlendiğinin tespit edilmesi halinde bu kez bu radyoaktif elementin nerede üretildiği ortaya çıkarılacaktı.  Uzmanların çalışma sonuçları “gizli” tutuluyor.  Bu Eylül ayı içerisinde açıklanması bekleniyordu ancak gerçekleşmedi. Uzmanlar, İsrail ile Filistin arasında 15 gündür yeniden başlatılan müzakerelerin tıkanmaması için bu bilginin şimdilik açıklanmadığını düşünüyor.

Rus Ria Novosti ajansı, “Bazı bilgilere göre ekspertiz sonuçları Suha Arafat’a da sunuldu. Sonuçların yayınlanıp yayınlanmayacağına onun karar vereceği belirtiliyor” dedi.

Polonyum-210, Polonyalı bilim adamları Marie and Pierre Curie tarafından 1898 yılında bulundu. Bu zehirli madde adını da çiftin vatandaşı olduğu ülkeden alıyor.  Dünyada çok nadir bulunan elementlerden biri olan polonyum, yer kabuğunda çok düşük dozlarda kendiliğinden oluşuyor ya da nükleer reaktörlerde yapay olarak üretilebiliyor.

“Çok tehlikeli bir madde” olan ve 1 gramdan küçük dozlarda toz olarak yutulması halinde ölümcül olabilen Polonyum-210'un büyük bir bölümü, statik elektriğin yok edilmesi için çeşitli cihazlarda kullanılırken, bir bölümü de endüstriyel amaçlarla değerlendiriliyor.

Polonyum-210 maddesi ilk olarak 2006'da eski KGB ajanı Alexander Litvinenko'nun Londra'da öldürülmesiyle ardından gündeme gelmişti.