Yemen hükümeti Körfez ülkelerini müdahaleye çağırdı

Yemen Dışişleri Bakanlığı, Şii Ensorullah Hareketi'nin ülkenin güneyine doğru ilerleyişinin durdurulması için Körfez ülkelerine müdahale çağrısında bulundu.

Yemen Dışişleri Bakanlığı, Şii Ensorullah Hareketi'nin ülkenin güneyine doğru ilerleyişinin durdurulması için Körfez ülkelerine müdahale çağrısında bulundu.

Husiler olarak bilinen Şii Ensorullah Hareketi, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Başbakan ile kabinenin görevlerine fiili olarak son vermişlerdi.

Şubat sonunda ev hapsinde tutulduğu Sana'dan kaçarak memleketi Aden'e geçen Hadi, burada yeni bir yönetim üssü kurmuştu.

Haftasonu Husiler Yemen'in üçüncü büyük kenti Taiz'i ele geçirdi ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin yeni yönetim üssü olan Aden'e yaklaştı.

Birleşmiş Milletler, Yemen'in iç savaşın eşiğinde olduğu uyarısını yaptı. Suudi Asharq al-Awsat gazetesine konuşan Hadi'nin Dışişleri Bakanı Riad Yassin, altı ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'ne müdahale çağrısında bulundu.

Yassin ayrıca, hafta sonu savaş uçaklarının Aden'deki Başkanlık Sarayı'nı vurması ardından BM ve Körfez İşbirliği Konseyi'nden uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi.

Husilerin ilerleyişi, Arap İşbirliği Konseyi'ni de alarma geçirmiş durumda. Özellikle Suudi Arabistan, Husileri bölgedeki en önemli rakibi İran'ın vekili olarak görüyor. Hem İran hem de Husiler bu iddiayı reddediyor.

Bu arada Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı da Körfez ülkelerinin Hadi'yi desteklemek için eyleme geçebileceğini söyledi.

Bu yılın başından itibaren başkent Sana'da artan olayların ardından ocak ayında Hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifa ettiği açıklanmış ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı.

Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.