Yunanistan’da ekonomi durdu

Avrupa Birliği ve IMF ile Yunan hükümetinin ülkenin dış borçlarının yapılandırılması konusundaki görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Yunanistan’da ekonomi durdu.

Ülkede bugün bankalar ve borsa açılmazken mevduat sahiplerine bir dizi sınırlama getirildi.

AB ve AB ortak para biriminden çıkması beklenen Yunanistan’da ekonomik kriz artık ülkenin iflasına doğru gidiyor. Dış borç ödemeleri ve Atina’ya finansal destek konularında kreditörlerle Syriza hükümetinin anlaşamamasının ardından ülkede bankalar 6 Temmuz tarihine kadar kapatıldı.

Bu süre içinde mevduat sahipleri günlük sadece 60 euro nakit çekebilecek. Bunun dışında hiçbir nakit para hareketine izin verilmeyecek.

Yine aynı süreç boyunca Yunanistan’da borsa ve diğer tüm finans kuruluşları da kapalı olacak.

Ülkenin geleceğini 5 Temmuz günü düzenlenecek ve AB ve IMF’nin ekonomik şartlarının kabul edilip edilmediğinin belli olacağı referandum belirleyecek. Referandumda hayır oyu çıkması durumunda Syriza hükümetinin AB ve AB ortak para birimine veda etmeye hazırlandığı bildirildi.

Syriza lideri Alexis Tsipras, AB ve IMF’nin emekli maaşlarında kesintiye gidilmesi, düşük maaşlı emeklilere verilen yardımların durdurulması, tüketicilere yeni vergiler getirilmesi gibi şartları reddetmiş ve AB’yi Yunanistan’ın onuruyla oynamakla suçlamıştı.

Tsipras, AB Merkez Bankasının Yunanistan bankalarına acil durum nakit akışını durdurmasının ardından da AB’yi “şantaj” yapmakla itham etmişti.