Yunanistan hükümeti kamu televizyonlarını kapattı

Yunanistan hükümeti kamu televizyonlarını kapattı

Benzeri görülmemiş ağır bir ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan’da hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan Troyka’nın baskısıyla, kamu televizyonlar zincirini ani bir kararla aniden kapattı.

Salı gecesi yerel saatle 23.00’te kamu televizyonları ERT’nin yayın durdu ve ekranlar karardı. Sendikalara göre polis, Atina yakınındaki temel vericiyi nötralize etti.

Bu kapatma, muhafazakar Antonis Samaras tarafından yönetilen koalisyon hükümetindeki dayanışma açısından da bir kopuş olarak değerlendirildi. Koalisyonda yer alan üç partiden ikisi, kapatma kararını onaylamadı ve kararname parlamentoya geldiğinde oy vermeyeceklerini bildirdi.

Karar Salı günü öğleden sonra hükümet sözcüsü Simos Kedikoglu tarafından açıklandı. Kedikoglu, “ERT yayını akşam programlarını sonunda duracak” dedi.

ERT’yi şeffaflığın olmadığı istisnai bir vaka olarak değerlendiren Kedikoglu, ayrıca inanılmaz derecede harcamaları olduğunu ifade ederek, “Ve tüm bunlar şimdi son bulacak” diye ekledi.

Kamu televizyonlarının kapatılmaması için son aylar yoğun grevlerle geçti. Hükümet sözcüsü, bu kamu hizmetinin daha az işçi ile başka bir biçimde yeniden açılacağını söyledi.

ERT, Troyka ile imzalanan protokol anlaşması çerçevesinde yeniden yapılandırılması veya başka şirketlerle ortaklaştırılması gereken çok sayıda devlet kurumlarına bağlı olarak çalışıyordu. Sendikalar ve politikacılar, bu uygulamalara sert tepkiler gösterdiler.

GSEE sendikası, “ERT Yunan halkına aittir” diyerek, “Tek bağımsız medya ve kamuoyunun tek sesidir” tepkisinde bulundu.  ERT’nin kamu alanında kalması gerektiğini belirten sendika, “Bu ani kararı kınıyoruz” dedi.

ERT yazı işlerinden bir gazeteci olan Pantelis Gonos,  “Bu tam bir şok” ifadesini kullanırken, “Danışmadan ve tartışmadan  bu kararı alan hükümet herkesi şok etti” dedi.