Yunanistan ile mali görüşmelerde son turlar

Yunanistan ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF arasında 5 aydır yürütülen görüşmelerde son dönemece girildi.

Yunanistan ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF arasında 5 aydır yürütülen görüşmelerde son dönemece girildi.

Dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan 19 AB lideri, toplantıdan bir gece önce Yunan Hükümeti'nin gönderdiği yeni reform paketini tartıştı.

Pazar gecesi gönderilen yeni reform paketi, görüşmelerde uzlaşıya varılabileceği umutlarını da arttırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın önerdiği yeni reform paketi, ilerleme kaydedildiğini gösteriyor ancak hala yapılması gereken çok iş var ve zaman daralıyor dedi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası, Yunan Bankaları'ndaki hızlı nakit çıkışına destek olmak için bankalara acil durum fonu verilmesini onayladı.

Son bir haftada yükselen belirsizlik ortamından endişe eden Yunan mevduat sahipleri, bankalardaki paralarını çekiyorlar. Son bir haftada bankalardan çıkan nakit para 4 milyar Euro’yu aştı.

Avrupa Birliği Maliye Bakanları, Yunanistan'ın yeni reform paketi önerisini tartışmak ve Yunanistan'ın talep ettiği 7,2 milyar Euroluk kredi diliminin serbest bırakılıp bırakılmaması konusunda karar vermek için Çarşamba günü bir kez daha toplanacaklar.

YUNANİSTAN'IN YENİ REFORM PAKETİ

Tsipras Hükümeti'nin Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupa Merkez Bankasına sunduğu yeni reform paketinin temel başlıkları şöyle:

* Varlıklı kesimlerden ve yüksek ciroya sahip işletmelerden yeni vergiler alınması

* Seçilmiş bazı ürünlerin KDV'ye tabi hale getirilmesi

* Emeklilik primlerinin yükseltilmesi ve erken emekliliği engelleyerek emeklilik birikiminin arttırılması

* Emeklilik ve memur maaşlarında hiçbir şekilde ek kesinti yapılmaması

BORÇ KRİZİNDE KİM NE İSTİYOR?

Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1,6 milyar Euroluk borcunu ödemesi gerekiyor.

Ancak Atina, AB ve IMF'den toplam 240 milyar Euro olan kurtarma paketinin, 7,2 milyar Euroluk son dilimini alamazsa bu ödemeyi yapamayacağını belirtiyor.

AB ile IMF ise 7,2 milyar euroluk kredi dilimini serbest bırakmak için öncelikle Syriza hükümetinden yeni kemer sıkma politikaları uygulamasını istiyor.

Yunanistan'ın IMF'ye olan 1,6 milyar Euroluk borcunu 30 Haziran’da ödeyememesi halinde iflas etme ve temerrüde düşme ihtimali bulunuyor. Yunanistan'ın temerrüde düşmesi durumunda herhangi bir ülkeden borç alması mümkün olmayacak.

Ancak Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin AB'ye maliyetinin de ağır olacağı tahmin ediliyor.