Yunanistan IMF ve AB programını referanduma götürecek

Yunanistan’da uluslararası kreditörlerle anlaşma sağlayamayan Syriza hükümeti, ülkeye IMF ve AB tarafından dayatılan şartları referanduma götüreceğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, televizyondan Yunan halkına seslenerek AB ve IMF’nin şartlarını 5 Temmuz günü referanduma götüreceklerini açıkladı.

Yunan halkının dayatılan şartlarla “aşağılandığını” belirten Tsipras, durumu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

AB ve IMF’nin şartlarının AB’nin temel kanunlarının ihlali olduğunu da belirten Tsipras, istihdam hakkı, eşitlik ve insanlık onuru gibi temel ilkelerin çiğnendiği bir durumun tüm taraflar için güvenilir bir anlaşma olmayacağını söyledi.  

AB Ekonomi Bakanları ve IMF yetkililerinin katıldığı zirvede kreditörlerle anlaşma sağlayamayan Yunanistan’ın iflas ile karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Yunanistan’ın hali hazırda 30 Haziran gününe kadar IMF’ye 1.5 milyar Euro geri ödeme yapması gerekiyor.

Yunan hükümeti AB ve IMF’nin emekli ve kamu sektörü çalışanlarının maaşlarında indirime gidilmesi yönündeki talebini reddetti.

Syriza ayrıca halktan ek vergilerin alınmasına ve düşük gelirli emeklilere sosyal yardımların kesilmesine de karşı çıkıyor.

AB MALİYE BAKANLARI TOPLANIYOR

Yunanistan’ın durumu bugün gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği maliye bakanları zirvesinde de ele alınacak.

Yunanistan için uluslararası kreditörlerin ayırdığı 15.5 milyar euroluk fonun 1.8 milyarının serbest bırakılıp bırakılmayacağı bugünkü toplantıdan çıkacak sonuçlara bağlı.

AB’nin Yunanistan’a yönelik ekonomik dayatmalarında etkin bir rol oynayan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, mevcut şartları “sıradışı cömerlikte bir teklif” olarak nitelendirdi. Merkel, Yunanistan hükümetinden söz konusu şartları bir an önce kabul etmesini istedi.

Uluslararası kaynaklar Yunanistan ile müzakerelerin artık son derece kritik bir noktada olduğunu ve sürecin ülkenin AB ve AB ortak para birimi eurodan çıkmasıyla sonuçlanabileceğini kaydediyor.

Yunanistan ekonomisi yaklaşık 6 seneden bu yana resesyonda bulunuyor. Yunanistan’da hükümette bulunan Syriza, resesyon nedeniyle AB ve IMF tarafından uygulanan programların ülkeyi fakirleştirdiğini ve işsizliği arttırdığını belirtiyor.