Yunanistan neo-nazi partisi lideri tutuklandı

Yunanistan neo-nazi partisi lideri tutuklandı

Yunanistan'da neo-nazi partisi "Altın Şafak" (Hrisi Avgi)  lideri Nikos Michaloliakos, Atina'da çıkarıldığı mahkemede, "kriminal bir örgüt yöneticiliği" suçlaması ile tutuklandı.

Yunan medyasına göre Atina'da hakim karşısına çıkan ve uzun bir savunma yapan Nikos Michaloliakos'un tutuklandığını duyurdu.  56 yaşındaki milletvekili Michaloliakos, 1960'lı yıllardaki Yunan diktatörlerin bir hayranı olarak öne çıkıyor. 1980'den beri de partisinin başında yer alıyor.

Çarşamba günü aşırı sağcı partinin dört milletvekili hakkında "kriminal bir örgüte üyelik" suçlaması yapılmıştı.  Bunlardan üçü şartlı serbestlikten yararlanırken, Yanis Lagos isimli dördüncüsü de Michaloliakos gibi tutuklandı. Lagos, 18 Eylül günü Atina yakınındaki bir banliyöde Altın Şafak partisinin bir üyesi tarafından anti faşist müzisyen Pavlos Fyssas'ın öldürülmesi olayına karışmakla suçlanıyor.

Bu olay Yunanistan'da büyük tepkilere yol açarak, ilk kez hükümeti Altın Şafak partisine karşı harekete geçmeye zorladı. Neo-nazi parti son yıllarda neredeyse tam bir cezasızlık içerisinde göçmenlere ve solculara yönelik şiddet eylemlerini arttırdı.

Üç vekilin şartlı serbestlikten yararlanması da gözlemcileri şaşırttı. En azından mahkemeleri başlayana kadar bu milletvekillerinin tümünün tutuklu kalması bekleniyordu.

Haklarında suç isnat edilmesine rağmen nihai bir mahkumiyet olmadan milletvekilliği görevlerini sürdürmeye devam edecek olan neo-nazi parti vekilleri, şartlı serbestlikten sonra suçlamaları reddederek, partilerine karşı siyasi bir komplo yapıldığını savundu.

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen geniş bir polisiye operasyonda aralarında Nikos Michaloliakos ve yardımcısı Christos Pappas'ın da bulunduğu Altın Şafak partisinin 18 vekilinden 6'sı gözaltına alınmıştı. Pappas'ın da bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.