Yunanistan vergi kaçakçılığına karşı öğrenci ve kadınlara görev veriyor

Avrupa Birliği (AB) tarafından borç karşılığı reform kıskacına alınmaya çalışılan Yunanistan hükümeti, on milyarlarca euroyu bulan vergi kaçakçılığını önlemek için binlerce ‘profesyonel olmayan müfettiş’ angaje etmeye hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından borç karşılığı reform kıskacına alınmaya çalışılan Yunanistan hükümeti, on milyarlarca euroyu bulan vergi kaçakçılığını önlemek için binlerce ‘profesyonel olmayan müfettiş’ angaje etmeye hazırlanıyor. Devlet tarafından eğitilecek öğrenciler, kadınlar ve turistler, özellikle turizm ve restorasyon sektörlerindeki vergi kaçakçılığını takibe alacaklar.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis tarafından Euro Grup Başkanı Jeroen Dijselbloem’a gönderilen mektupta, vergi kaçakçılığıyla mücadelede alınacak yeni tedbirlere açıklık getirildi.

Devletin vergi alacaklarının 70 milyar euroyu geçtiği Yunanistan’da hükümetin alacağı önlemler arasında, ‘amatör müfettişlerin’ görevlendirilmesi de yer alıyor. Buna göre, kısa bir eğitimden geçirilecek kişiler, video ve ses kayıt cihazları yardımıyla ‘vergi kaçakçılığına dair vakaları kaydetme’ görevini ifa edecekler.

Maliye Bakanı Varufakis’in işe alacağı ‘müfettişler’ arasında öğrenciler ve kadınların yanı sıra ülkeye gelen turistlerin de olacağı kaydedildi. Bu kişilerin özellikle restorant, bar ve kafe gibi işletmelerde fiş kesilip kesilmediğini kontrol etmeleri planlanıyor.

Yunanistan Hükümeti ile AB arasında geçtiğimiz ay varılan uzlaşma ile yardım programlarının 4 ay uzatılması karşılığında Atina’nın yeni bir dizi reformları AB’ye sunması kararlaştırılmıştı.

Hükümet ayrıca mali açığı kapatmak amacıyla kısa süreli borç alımlarına gidilebileceğini duyurmuştu. Alman Der Spiegel dergisine konuşan Başbakan Aleksis Tsipras, Avrupa Merkez Bankası’nın ülkesini zorlaması durumunda bu yola başvurabilecekleri uyarsında bulunmuştu.