ZDF’de AKP’nin savaş politikası teşhir edildi

Alman devlet televizyonu ZDF’de dün gece yayınlanan Aspekte adlı kültür programında “Kürt Baharı boğuluyor mu?” başlığıyla yayınlanan bölümünde, AKP devletinin Kürtlere yönelik imha amaçlı operasyonlarına değinildi.

Alman devlet televizyonu ZDF’de dün gece yayınlanan Aspekte adlı kültür programında “Kürt Baharı boğuluyor mu?” başlığıyla yayınlanan bölümünde, AKP devletinin Kürtlere yönelik imha amaçlı operasyonlarına değinildi. Programda, son haftalardaki imha operasyonlarının nedenleri ve olayların gelişimi irdelendi.

Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye’nin bir yandan DAİŞ’e karşı ‘savaştığı’, diğer taraftan da yine DAİŞ’e karşı savaşan PKK’ye saldırdığına vurgu yapılan programda, Türkiye ve Kürdistan’dan siyasetçi, sanatçı ve gazetecilerin kısa yorumlarına yer verildi.

Aspekte kameralarına konuşan gazeteci Salar Şerif, “DAİŞ’e karşı gerçek manada savaşan sadece Kürtler var” derken, HDP Milletvekili Saruhan Oluç ise, DAİŞ’e karşı operasyonların bittiğini ve hedefte sadece HDP’nin olduğunu hatırlattı.

Programda, DAİŞ’e karşı direnişte yaşamını yitiren ve günlerce sınırdan geçişlerine izin verilmeyen 13 gerillaya da değinildi. Cenazelerin günlerce bekletilmesinin Müslüman bir toplum için kabul edilemezliğine dikkat çekilirken, HDP Amed milletvekili Feleknas Uca’nın konuya ilişkin de görüşleri alındı.

Kürtlerin 1920’lerden sonraki tarihinin kısaca hatırlatıldığı programda, Mustafa Kemal’in kurtuluş savaşından sonra Kürtlerin dilini dahi yasaklayan bir pozisyon aldığı belirtildi.

ÖCALAN BARIŞ İÇİN YOL ARADI VE BAŞARILI DA OLDU...

ZDF’nin programında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barış çabaları da görmezden gelinmedi. Son 30 yılda yaşanan çatışmaları durdurma konusunda Öcalan’ın cezaevinde olmasına rağmen sürekli bir ‘yol arayışı içerisinde’ olduğu hatırlatılrken, “bunda başarılı da oldu” denildi.

Öcalan’ın 2013 yılında sağladığı barış ortamına rağmen son dönemlerde bunun son bulduğu kaydedildi ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın süreci yok sayan ve ‘Kürt sorunu yoktur” diyen  bir konuşmasına yer verildi.

Programda Türkiye ve Almanya’dan katılan bazı gazeteci ve öğretim üyelerinin de, AKP hükümetinin HDP ve diğer sol muhaliflere karşı tutumu ile özgürlükleri kısıtlamaya yönelik politikalarını teşhir eden sözleri yayınlandı.

‘KÜRDÜM DEMEK HER ZAMAN ZOR OLDU’

Aspekte adlı programın Kürtlere ayrılan bölümünde son olarak Kürt gazeteci ve yazar Mely Kıyak’a Türkiye’nin Kürt politikasına ilişkin sorular yöneltildi. Kürtler açısından cumhuriyetin her döneminde ‘Kürdüm’ demenin zor olduğuna dikkat çeken Kıyak, bunun dahi ‘PKK’li yada ‘bölücü’ olmakla eşit tutulduğunu söyledi.

Kürtlerin Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bir gecede ‘Kürtçe yoktur’ denilerek inkar edildiğini hatırlatan Kıyak,  son günlerdeki çatışmaların nedenlerine değindi.

“SİYASET KONUŞSUN DENİYOR AMA...”

Son haftalardaki çatışmaların nedeninin HDP’yi kriminalize etme ve Erdoğan’ın tek başına hükümetini tehlikeye attığı için mi başladığına ilişkin bir soru da sorulan Kıyak, Türk devletinin çarpıtmaya dair politikalarına dikkat çekti. Kıyak, Kürtlere sürekli olarak ‘silahlar değil siyaset konuşulsun’ dendiğini, ancak PKK silahları susturduğunda siyasete söz hakkı tanınmadığının altını çizdi. Kıyak, bu durumda da PKK’nin devreye girdiğini belirtti.