Zuma: Mandela’nın sağlık durumu ciddiyetini koruyor

Zuma: Mandela’nın sağlık durumu ciddiyetini koruyor

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Nelson Mandela’nın ‘kritik’ olan sağlık durumunun ciddiyetini korumaya devam ettiğini bildirdi.

İki hafta önce bir akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın durumu gece saatlerde kötüleşmişti.

Devlet Başkanı Zuma, Johannesburg’da düzenlediği basın toplantısında “Doktorlar ellerinden geleni yapıyorlar” dedi, ancak farklı bilgiye sahip olmadığını belirterek Mandela’nın sağlık durumuna ilişkin ayrıntılı soruları yanıtsız bıraktı.

Dün akşam saatlerinde Mandela’yı hastanede ziyaret eden Zuma, efsanevi liderin durumunun son 24 saat içinde kötüleştiğini belirterek, doktorların ellerinden geleni yaptıklarını söylemekle yetinmişti.

Aralık ayından bu yana dört kez hastaneye yatan Mandela’nın Pretoria’da tedavi gördüğü hastanede ağır solunum yetmezliği çektiği haberleri geliyor. Cumartesi gününe kadar Mandela’nın durumunu “ciddi ama stabil” olarak nitelendiren doktorların Pazar günü verdiği bilgiler ülkede ve dünyanın dört bir yanında endişeli bir bekleyişe neden oldu.

Mandela, 1999 yılında Devlet Başkanlığı görevini bırakmasının ardından halk içinde nadiren görüldü. Mandela son olarak 2010 yılının Temmuz ayında Dünya Kupasının final maçında halk içine çıkmıştı.

AKCİĞER RAHATSIZLIĞI TUTUKLULUK KOŞULLARINDAN KAYNAKLI

1994-1999 yılları arasında Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mandela, ırk ayrımına karşı mücadelenin lideri kabul ediliyor.

Apartheid rejimi sırasında 27 yıl hapiste kalan Mandela, 1980'lerde Robben adasında tutukluyken vereme yakalanmıştı. Mandela’nın hapiste taş ocağında çalıştırılırken ciğerlerinde kalıcı hasar oluştuğu söyleniyor.

Mandela uzun dönem tutuklu kalmasına karşın, eski düşmanlarını bağışlamış ve siyahlar ile beyazlar arasında barış çağrısında bulunmuştu.

Nelson Mandela aynı zamanda 1993 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi.