24 Temmuz 2015 sürecine nasıl gelindi?

Bu sorunun cevabını kısa bir kesitten, yani 2015’ın baş döndüren 7 aylık olaylar silsilesinden kolayca okumak mümkün.

Ay ay gelişmeleri yan yana sıraladığımızda savaşa nasıl sürüklendiğimizi, AKP hükümetinin nasıl gün be gün aldatmalarla hareket ettiğini ve çelişkilerini görüyoruz. Bu Dolmabahçe mutabakatından Ceylanpınar sürecine gidilen zaman dilimi, hemen her şeyin de cevaplarını içeren çok öğretici bir süreçtir. Bunu yeniden hatırlamak adına 2015 yılının ilk 7 aylık kronolojisini veriyoruz.

Burada sıralanan içerikler daha çok siyasal-sosyal olanlardır. Şüphesiz başka pek çok gelişme ve durum yaşandı. Fakat esas belirleyici olanlar burada belirtilenlerdir.

***

OCAK AYI GELİŞMELERİ!


- İmralı Heyeti'ne Ceylan Bağrıyanık da dahil edildi. Böylece 2 kişi ile başlayan İmralı Heyeti, Hatip Dicle'den sonra Ceylan Bağrıyanık'ın da dahil olmasıyla 5 kişiye çıkmış oldu.

- Genişletilmiş İmralı Heyeti "hava muhalefeti" nedeniyle İmralı Adası'na gidemedi. Heyet üyelerinin ölümden döndüğü öğrenildi.

- Genişletilmiş İmralı Heyeti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile ilk görüşmesini İmralı Adası'nda gerçekleştirdi. Öcalan'ın yeni bir plan üzerinde çalıştığı belirtildi.

- İmralı heyeti hendeklerin kapatılması talebiyle Cizre'ye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajını götürdü. Görüşmeler sürerken, Cizre'de kitleye müdahale eden polis 14 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı katletti.

- AKP'liler ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen ve "molotofu silah sayarak yüzü kapalı olanların vurulmasını içeren" düzenlemenin önemli olduğunu ve bir an önce yasallaşması için talimatı verdi.

- İmralı heyeti Kandil'e gitti.

- Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Kanun Tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu'nda sert tartışmalar sonucunda AKP'nin dayatması ile kabul edildi.

ŞUBAT AYI GELİŞMELERİ

- KCK yetkilileri ile görüşen İmralı heyeti, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin yaptığı açıklamada, KCK yetkililerinin halen müzakere sürecine geçilmemesinin kabul edilemez bir durum olduğunu ifade ettiklerini belirterek, AKP'nin demokrasi ile çelişen uygulamalarda bulunduğunun belirtildiğini aktardı. Heyet ayrıca, KCK yetkililerinin iç güvenlik paketi ile ilgili olarak da paketin müzakereye geçişi tehlikeye attığını ifade ettiklerini aktardı.

- Şerzan Kurt'u katleden polis, İç Güvenlik Paketi'ni beklediğini açıkladı.

- TSK, 39 tank eşliğinde YPG'nin desteğini de alarak IŞİD'in denetimindeki Süleyman Şah Türbesi'ni Kobanê'nin Eşme köyüne taşıdı.

- İç Güvenlik Paketi görüşmelerini protesto etmek için Genel Kurul'da HDP'liler puşilî eylem yaptı.

- Süleyman Şah Türbesi'nin yerinden YGP kontrolündeki Kobanê'ye taşınmasına tepki gösteren Bahçeli, "Kobanê'den geçen birliklerimiz PKK öncülüğünde hareket etmiştir" dedi.

- 9 Şubat ve Sonrasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile iki kez de Kandil ile görüşen İmralı Heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve devlet heyeti yetkilileri ile Dolmabahçe Sarayı'nda ortak açıklama yaptı. 28 Şubat’ta yapılan ortak basın toplantısında 10 madde açıklandı.   

MART AYI GELİŞMELERİ

- HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin "AKP Grup Başkanvekilleri ve İçişleri Bakanı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde geçen maddelerin tekrar ele alınması, tekriri müzakere yöntemiyle bir daha görüşülmesi yönünde bir ortaklaşma sağlandı" açıklamasını yaptı.

- İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı adasına hareket etti.

- Erdoğan, İç Güvenlik Paketi'yle devletin bekasının güvenceye alınacağını iddia etti.

- İmralı Heyeti'nden HDP Grup Başkanvekili ve Ceylan Bağrıyanık, KCK yetkilileri ile görüşmek için Kandil'e gitti.

- İmralı Heyeti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştü.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de düzenlenen Ekonomi Ödülleri 2015 törenlerinde, "Şimdi varsa yoksa bakıyorsun Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. Neyin eksik senin? Başbakan çıkardın mı, bakan çıkardın mı, çıkardın. TSK'de var mısın varsın. Ne istiyorsun, daha ne istiyorsun?" dedi.

- HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyet, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı Adası'na gitti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme Heyeti ile ilgili tartışmalara ilişkin, "Ben gazetelerden okuyorum. Böyle bir şeyden doğrusu benim haberim yok. Şunu da çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları bunun birinci derecede sürecin yönetenleridir" dedi.

- Diyarbakır'da gerçekleştirilen ve milyonlarca kişinin katıldığı Newroz bayramında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajı okundu. "Kırk yıllık hareketimizin acılarla dolu geçen bu mücadelesi boşa gitmediği gibi aynen sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır" diyen Öcalan, "Bu temelde tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız. Deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim. Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp Parlamento üyeleri ve İzleme Heyetinden teşkil edilen bir Hakikat ve Yüzleşme komisyonundan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız" açıklamasında bulundu.

- Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç; Erdoğan'ın İmralı heyeti açıklamalarıyla ilgili "Bundan hoşlanmadım, hoşuma gitmedi, soğuk veya sıcak karşıladım' beyanları kendi hissi beyanlarıdır. Sorumluluk hükümetin üstündedir, bunları kendi özgün düşünceleri olarak kabul edebiliriz. Cumhurbaşkanımızın böyle konuşması hatta hükümetimizi eleştiriyor noktaya gelmesi elbette hükümetimizi de yıpratabilir. Sayın cumhurbaşkanımızı çok sevdiğimiz için bu konuşmaları hükümetimiz adına değil ama kendisini yıpratabilir diye düşünüyoruz" dedi. Arınç, Erdoğan'ı "eğer izleme kuruluyla ilgili açıklaması olmasaydı, Newroz mesajı çok daha olumlu olabilirdi" diyerek çözüm sürecini engellemekle eleştirdi.

- Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, izleme heyetine karşıyım sözlerinden sonra bu kez dolma bahçe mutabakatına karşı çıktı. Erdoğan, "Bir metin okunmadı, iki metin okundu. Onların okuduğu metin ile Yalçın (Akdoğan) Bey'in okuduğu metin birbirinden tamamen ayrı. Ben oradaki toplantıyı da doğru bulmuyorum. Başbakan Yardımcısı'yla, şu an parlamento içinde olan bir grubun yan yana o resmi vermesini şahsen doğru bulmuyorum" dedi.

- TSK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Eşme Ruhu" açıklamasından rahatsızlık duyan açıklama yaptı.

- AKP'de çözüm sürecinin gidişatı üzerinden başlayan ve Arınç ile Gökçek arasında polemiğe dönen sarsıcı tartışmaya ilişkin Ankara Cumhuriyet savcılığı soruşturma başlattı.

- İmralı heyeti sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, TSK'yi ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

- Kamuoyunun bütün itirazlarına ve muhalefetin tüm karşı koyuşlarına rağmen kamuoyunda "polis yasası" olarak bilenen, polise öldürme, valiye yargı yetkisi tanıyan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı AKP tarafından sabah saat 06.45'te meclisten geçirildi.

- Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Kobanê'nin Eşme köyüne taşınan Süleyman Şah Türbesi'ni ziyaret etti.

- Demirtaş seçim süreci yaklaştıkça yeni provokasyonların sahnelenebileceği uyarısında bulundu.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşen ve Kürt Ulusal Konferansı'na ilişkin görüşlerini alan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Leyla Zana Erbil'e geçti.

NİSAN AYI GELİŞMELERİ

- "İç Güvenlik Paketi" Resmi Gazete'de yayımlandı.

- İmralı Heyeti, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmede, Öcalan müzakerelere geçiş için İzleme Kurulu'nun kurulmasının şart olduğunu belirterek, bir dahaki ziyarette İzleme Kurulu olmadan gelinmemesini istedi. O görüşmeden sonra İmralı Heyeti'nin bir daha adaya gitmesine izin verilmedi.

- Çözüm sürecinin ilk provokasyonu Ağrı'nın Diyadin ilçesinde gerçekleşti. Barış çadırına saldıran asker ile HPG'liler arasında çatışma çıktı. Daha sonra çıkan ses kayıtlarında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın askerleri ölüme gönderdiği ileri sürüldü. Yaralıları çatışma bölgesinden sivil halk aldı.

- Diyadin provokasyonunu değerlendiren İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın benzer provokasyonlar olacağı konusunda kendilerini uyardığını belirtti.

- Ağrı Tendürek'teki provokasyona ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanlığı "vatandaşların yaralıların bulunduğu bölgeye alınmak istenmemesine rağmen alana girdiklerini" kabul etti.

- Ağrı'da yaşanan provokasyonu yerinde incelemek amacıyla bölgeye giden İmralı Heyeti üyeleri raporunu açıkladı. Heyetin İmralı'ya yapacakları ilk ziyaretle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a da sunacakları raporda, Ağrı Valisinin Provokasyonda bizzat yer aldığı, askerin günler öncesinden operasyon hazırlıklarına başladığı belirtilerek, devletin bu operasyonla ateşkesi ihlal ettiği bilgisi verildi.

- İmralı Heyeti'nin "Devlet Ağrı'da ateşkesi ihlal ettiği" yönündeki raporu sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben onların raporlarıyla ilgilenmiyorum, ben devletin bana verdiği raporları esas alıyorum" dedi.

- AKP'nin seçim beyannamesini açıklayan Ahmet Davutoğlu, Demirtaş'ı "hainlikle" suçlarken, MHP'ye de, "Millet kimin milliyetçi olduğunu biliyor" diyerek, MHP'den daha fazla milliyetçi olduklarını söyledi. Bildirgede çözüm süreci ile ilgili bölüm yer almadı ve Davutoğlu bunu, "Matbaaya götürülürken düşmüş" sözleriyle açıkladı.

- Daha önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Kürdistan Devrim Manifestosu" kitabının yasaklanmasını "hak ihlali" sayan Anayasa Mahkemesi, bu kez Öcalan'ın yazıları bulunduğu gerekçesiyle Demokratik Modernite Dergisi'nin cezaevlerine verilmemesini "bilgiye erişim ve düşünce özgürlüğü hakkı ihlali" olduğuna hükmetti.

- HDP Genel Merkezi'ne silahlı saldırı gerçekleştirildi. HDP Ankara Milletvekili Adayı ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, "Devlet işin içinde yoksa hiçbir şey olmaz" diyerek devletin sorumluluğuna işaret etti.

- AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Çözüm Süreci'nden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP ile Türkiye'nin diğer kesimlerinin bir araya gelmesini, "facia olarak" gördüğünü açıkladı.

- Çeşitli temaslarda bulunmak için Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve beraberindeki heyet HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken ile görüştü. Görüşmede Irak Cumhurbaşkanı Masum, "Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve kalıcı barışın sağlanması için yüksek duyarlılıklarını" dile getirdi.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "HDP'nin barajı geçmesi sıkıntı verir" sözlerini değerlendiren HDP, "Onların ne söylediğine değil halkımızın ne söylediğine bakıyoruz" açıklaması yaptı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çözüm yok, masa yok" sözlerine karşılık, İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, "İmralı Müzakere Heyeti Sözcüsü sıfatıyla söylüyorum ki ortada bir masa var. O masa da yaklaşık üç ay önce kuruldu" dedi.

- Tansu Çillerin eski gözdelerinden, bin operasyoncu Mehmet Ağar'ın halefi ve şimdiki AKP Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu, HDP ve Kürtleri "açık açık" tehdit etti. Soylu, "Sana söylüyorum Demirtaş, buradan Türkiye'ye ilan ediyorum, orayı kafana yıkarız senin" sözleriyle tehdit etti.

- İmralı Heyeti TBMM'de yaptığı çok sert bir açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görüşmeleri itibarsızlaştırma ve "masayı devirmekle" suçladı. Masanın hükmünü yitirdiği eleştirisinde bulunan Heyet Sözcüsü Önder, "Sayın Öcalan'ın statüsünün belirlenmesine ve kamuoyuna deklare edilmesine ihtiyaç vardır. Bu olmadan sizin oyuncak gibi hoyratça, sorumsuzca bu halkın geleceği üzerinde oynamanıza izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu
 

MAYIS AYI GELİŞMELERİ

- HDP Bilecek il binasına saldırı düzenlendi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır, Batman ve Siirt'te yaptığı mitinglerde, Kur-an'ı Kerimini göstererek, HDP'yi ve Kürt hareketini hedef aldı.

- Mardin'de miting yapan Erdoğan'a halk sırtını döndü.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, üstü kapalı bir şekilde HDP'nin mecliste olmamasının hiç bir öneminin olmadığını savunarak, "Hiçbir şey olmaz, süper olur, çok güzel olur. Niye biliyor musunuz? Çünkü AK Parti, bu süreci başlattı. Bunların Meclis'te bir tane vekilleri mi vardı? Bu süreci Tayyip Erdoğan, AK Parti başlattı" şeklinde konuştu.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın miting yaptığı Kırşehir'de ülkücüler HDP mitingine saldırdı.

- HDP Adana ve Mersin il binalarına yönelik eşzamanlı bombalı saldırılar gerçekleştirildi. HDP yöneticilerinin toplantı saatinde patlatılmak istenen bombalı saldırılar şans eseri ucuz atladı. Hükümet yetkilileri yaptıkları ilk açıklamalarda patlamanın "DHKPC tarafından" gerçekleştirdiğini ileri sürdü. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bu saldırıların bizi korkutacağını yıldıracağını seçim çalışmalarından alanlardan çekileceğimizi öngörüyorlarsa bu hesap boşa çıkacak. Biz bu alanı bu soytarılara, bu kan emicilerine bu güvercin kasaplarına bırakmadık bırakmayacağız" sözleriyle saldırıları kınadı.

- HDP'ye yönelik artan saldırılarda MHP sembollerinin kullanılmasının kınayan MHP, yapılan hiçbir saldırının içinde MHP olarak yer almadıklarını ve bu saldırıların içinde yer alan bir üyeleri olması halinde bunları partiden uzaklaştıracaklarını bildirdi.

- Patlamanın yaşandığı gün Samsun'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka "HDP'den hesap sorun" çağrısı yaptı.

- AKP basını Adana ve Mersin patlamalarından HDP'yi sorumlu ilan etti.

- İHD, 23 Mart 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen 126 saldırıdan 114'ünün HDP'ye yönelik gerçekleştirildiği, ayrıca HDP'lilerin 47'si darp girişimine maruz kaldıklarını ve 32 HDP'linin işkence ve kötü muameleye uğradığını açıkladı.

- İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 5 Nisan'dan beri görüşme izni verilmemesine ilişkin "Barajın aşılmasına dönük net bir çağrı yapacağını biz biliyoruz. Biz görüşmedik ama Devlet Heyeti'nin en az iki görüşme gerçekleştirdiğini de biliyoruz. Muhtemelen Cumhurbaşkanı'nın bu sorumsuz değerlendirmelerine karşın bir müsamaha istediler ve Öcalan da bunu reddetti" dedi.

- Daha önce bölgede askeri hazırlıklar yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreciyle ilgili olarak dün katıldığı bir televizyon programında, seçimlerin bir kırılma noktası olduğunu ve seçim sonuçlarına göre B ve C planlarının hayata geçirilebileceğini söyledi. Erdoğan ayrıca AKP'ye yönelik ilgisizliği de, "Arkadaşlarım söylüyorlar işte bir rehavet var, biz bunun önüne geçemiyoruz diye" sözleriyle dile getirdi. Erdoğan, 7 Haziran'ın da kırılma noktası olduğunu belirterek, sonuçlarına göre tutum belirleyeceklerini söyledi.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, YPG'nin Cizîrê ve Kobanê arasında koridor açma girişiminden ve IŞİD'e darbe vurmasından duyduğu rahatsızlığı, "Şimdi de oradaki diğer Türkmenler, Arapları kaçırtmaya çalışıyorlar" sözleriyle açıkladı.

HAZİRAN AYI GELİŞMELERİ

- Iğdır'da AKP mitingi yapan Erdoğan'a bir grup kadın sırtını dönerek protesto etti. Erdoğan, "Edebim izin vermiyor" diyerek kadınları cinsiyetçi yaklaşımlar sergilenmesine HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, "Edebim izin vermiyor diyerek edepsizlik ediyor. Bu halk sana sırtını dönüyorsa düşünmen gerekir" sözleriyle cevap verdi.

- AKP iktidarı seçim nedeniyle askıya aldığı Çözüm Sürecinin geleceğini de kendi geleceğine bağladı. Hükümetin bölgede düşen oylarını toparlamak için bölgeye gönderdiği Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Ak Parti iktidardan giderse, 'yerine kim gelirse gelsin' diyenler ve bizimle oynayanlar; eğer Ak Parti yoksa çözüm süreci de yoktur" diyerek süreci kendilerine bağladı.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "8 Haziran'da AKP iktidar değilse çözüm sürecinin ruhuna Fatiha", "AKP iktidar olmazsa herkes her şeyini kaybeder" tehditlerinde bulundu.

- HDP'ye yönelik saldırılar seçime iki gün kala katliama dönüştü. HDP'nin yüzbinlerce kişinin katılımı ile Diyarbakır, İstasyon Meydanı'nda yaptığı mitinge yönelik bombalı saldırı gerçekleştirildi. Konuşmaların yapılacağı kürsüye yakın yapılan saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti 100'den fazla kişi yaralandı.

- Gerçekleştirilen seçimlerde AKP geçerli oyların yüzde 40,87'sini almasına rağmen HDP'nin yüzde 13.8 oranında oy alması ve 80 milletvekili çıkarması sonucu iktidarını kaybetti. CHP yüzde 24,95 MHP ise yüzde 16'nın üzerinde oy alarak mecliste yer alan partiler oldu. HDP'ye dünyadan tebrik mesajları yağdı.

- Seçim sonuçları üzerine AKP kurmaylarıyla "balkon" konuşması yapan ve diğer partileri "başarısız" ilan eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa yapma çağrısı yaptı.

- AKP basını seçim sonuçlarını "Kabus geri döndü" manşetleri verdi ve "Erken seçim" çağrıları yaptı.

- AKP'nin başarısızlığından HDP'yi sorumlu tutan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yaparlar" dedi.

- Diyarbakır'da Hizbullahçı Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran öldürüldü. Olaydan sonra Hizbullahçılar yurtseverlerin evlerini taradı ve 3 yurtseveri katletti.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yaşanan olayın bir provokasyon olduğunu ve bunun "Biz yoksak herkes her şeyini kaybeden" sözlerinin yansıması olduğunu, "Bu iç savaş çıkarılarak AKP'nin kıymetini bilin biz yokuz diye böyle oldu diyecekler" değerlendirmesini yaptı.

- Erdoğan, AKP'nin iktidarını kaybetmesinden 4 gün sonra kameraların karşısına çıktı "devlette devamlılık esastır" mesajı verdi.

- Girê Spî'nin özgürleştirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun buna engel olacağız. Biz bölgedeki demografik yapının değişmesine göz yummayacağız" dedi.

- MGK toplantısı yapıldı ve toplantıda alınan savaşı kararı resmileştirildi. Sonuç bildirgesinde PYD hedef alınırken, bildirgede Erdoğan'ın "Bedeli ne olursa olsun güneyimizde bir devlet oluşumuna izin vermeyiz" sözleri, "Bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine seyirci kalınmayacak" şeklinde formüle edildi.

- MGK'de alınan kararların ardından Medya Savunma Alanları'na TSK tarafından bombardıman yapıldığını açıklayan HPG, "AKP ateşkesi resmen bitirdi" açıklamasında bulundu.

-30 Haziran günü Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırıları düzenlendi ve ateşkes fiilen sona erdi.

TEMMUZ AYI GELİŞMELERİ

-Suruç'ta SGDF'li gençlere dönük bombalı saldırıyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi

- Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan Urfa'nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde patlama meydana geldi. Yaşanan patlama sonucu ortalık kan gölüne döndü.

- Koalisyon görüşmelerinden bir şey çıkmadı.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK'nin eylemsizlik ile ilgili açıklamasına ilişkin "Barış ve çözüm süreci açısından en kritik, en gerilimli aşamadayız. Çözüm sürecinin kaldığı aşamada değil, daha ileri bir aşamada başlamak gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Devletin müzakere yürüttüğü Öcalan'a yönelik tutumunu değiştirmesi gerektiğini de vurgulayan Demirtaş, Ardahan Göle'de dün yaşanan olayın ise yaygın medyada yazıldığı gibi olmadığını belirterek, "Ateşin, askerler tarafından açıldığına dair veriler ve bilgiler var" dedi.

- Roboski'de artan baskıları protesto etmek için yürüyüş düzenleyen yurttaşlara asker saldırdı. Gaz bombalarının ve gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda, Roboski katliamında bir kardeşini kaybeden İsa Encü adlı yurttaş karnından yaralandı.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "Bir parti yüzde 40-45 bandında oy alıyor ama tek başına iktidar olamıyor. MHP üç puan fazla alıyor, ama milletvekili HDP ile aynı. Burada bir terslik yok mu? 'HDP'nin barajı geçmemesi süper olur' derken bu mantıkla söyledim" sözleri, HDP'nin, AKP'nin seçim hesaplarını nasıl bozduğunun itirafı oldu.

-Urfa Valisi İzzettin Küçük, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polisin evlerinde ölü bulunduğunu bildirdi. Küçük, "Terör bağlantısı olup olmadığını bilmiyorum" dedi.

-Kandil bombalanmaya başlandı ve savaş başladı…

(Kaynak: DİHA, ÖZGÜR GÜNDEM, ANF)