27 yıl önce gözaltına alındılar, bir daha haber alınamadı

İHD ve kayıp yakınları, 27 yıl önce gözaltına alınıp 'kaybedilen' Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenledikleri eylemlerin 654. haftasında online açıklama yaptı. Açıklamada, 6 Haziran 1994’te Amed'in Kocaköy ilçesine bağlı Şaklat (Şeqlat) köyünde yapılan ev baskınında Türk askerlerince gözaltına alınıp, bir daha kendilerinden haber alınamayan Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbetleri soruldu. 

Çalık ve Fidan’ın hikayesini anlatan İHD Şube Yöneticisi Yusuf Erdoğan, Kocaköy’e bağlı Şaklat köyünün askerler tarafından yakıldığı için Çalık Ailesi'nin Amed merkeze göç ettiğini, ancak Salih Çalık'ın işçi olduğu için köye çalışmaya gidip gelmeye devam ettiğini söyledi.

'KÖYLÜLERİ TARADILAR'

Erdoğan, 6 Haziran’da askerlerin köye operasyon yaptığını, operasyon sırasında askerlerin köylüleri uzun namlulu silahlarla taraması sonucu 2 köylünün yaşamını yitirdiğini kaydetti. Olayda Salih Çalık’ın da ayağından yaralandığını belirten Erdoğan, yaralı olduğu için köyden çıkamayan Çalık’ın Süleyman Muntaş’ın evine sığındığı, ancak askerlerin kaldığı evi tespit ederek baskın düzenlediğini dile getirdi.

Baskında ev sahibi Süleyman Muntaş'ın, yaralı Salih Çalık ve Çalık’ı tedavi etmek için evde bulunan Sinan Fidan’ın, askerler tarafından gözaltına alındığını ifade eden Erdoğan, Muntaş’ın 25 gün sonra serbest bırakıldığını, ancak Çalık ve Fidan’ın gözaltında tutulmaya devam edildiğini söyledi. Erdoğan, “Muntaş, yalnızca iki gün Salih ve Sinan ile birlikte gözaltında tutulduklarını, sonrasında ikisini onun yanından ayırdıklarını söyler. Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti konusunda bir bilgiye ulaşamayan aileleri, Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdular. Salih Çalık’ın annesi, savcıya iki kişinin Süleyman Muntaş’ın evinden askerler tarafından gözaltına alındığını, Muntaş’ın da buna şahit olduğunu anlattı. Ancak Savcı dilekçeyi aileye iade ederek, ‘Bu şahısları biz almadık, gidin PKK’den sorun’ diyerek ailelerin talebini geri çevirdi” dedi.