İHD: 27 yıllık tutsak Yıldırım'ın tedavisi yapılmıyor

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 27 yıldır cezaevinde bulunan Abdülbari Yıldırım’ın tedavisinin yapılmadığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkati çekmek amacıyla Konak ilçesinde bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Şubesi Yöneticisi Ahmet Çiçek, Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Abdülbari Yıldırım’ın durumuna değindi.

27 YILDIR TUTSAK VE HASTALIKLARI VAR

Yıldırım’ın 27 yıldır cezaevinde tutuklu bulunduğunu hatırlatan Çiçek, 13 sene önce tüberküloz rahatsızlığı geçirdiğini ve hastalığın onda yarattığı tahribatı ve bilemediklerini söyledi. Uzun süre cezaevinde kalan birçok tutsakta hastalık oluştuğuna dikkat çeken Çiçek, Yıldırım’ın yüksek tansiyon hastası olduğu için ilaç kullandığını söyledi.

Yıldırım’ın bel fıtığı ve mide rahatsızlıkları gibi hastalıklarının da bulunduğunu ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

“Ailesinin bize yaptığı başvuruya göre yaklaşık 5 ay önce boğazında bir yumurta büyüklüğünde bir şişlik oluşmuştur. Bu durumdan kaynaklı hastaneye gitmek için başvurmuş, pandemi gerekçesi ile sadece revire götürülmüştür. Şişliğin nedeni bilinmemektedir. Ailesi ile yaptığı görüşmede son zamanlarda ağrılarının gittikçe şiddetlendiğini ve dayanılmaz hal almaya başladığını bildirmiştir. Çiğli Araştırma Hastanesi’ne götürülen Yıldırım’dan doktorlar ultrason istemiş ama ultrason çekilmeden geri getirilmiş ve 14 gün karantinaya alınmıştır. Karantinadan çıkmasına ve ağrılarının yoğun şekilde devam etmesine rağmen hala ultrasona götürülmemiş ve dolayısıyla boğazındaki şişliğin nedeni tespit edilememiştir ve tedavisi yapılamamaktadır."

'OLUMSUZ DURUMDAN DEVLET SORUMLU'

Salgının hasta tutsakların tedavisi için bir engel olmadığını ifade eden Çiçek, şöyle dedi:

“Hastaneler yoğun olabilir. Hasta tutukluların, pandemi hastanesi olmayan başka bir özel ya da devlet hastanesinde tedavileri yapılabilir. Yıldırım’ın teşhisi bir an önce konulmalı ve tedavisine başlanmalıdır. Erken teşhis, iyileşmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır. Geç kalınması durumunda hastalık, telafisi imkânsız hale dönüşebilir. Yaşanacak bir olumsuzluktan yetkililer sorumludur. Hasta tutuklular serbest bırakılsın.”