İHD, İzmir'de Ceylan'ın akıbetini sordu

İzmir'deki kayıp yakınları ve İHD üyeleri, gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini sordu

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, 10 Ağustos 2004 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın (24) akıbetini sordu. Konak eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, “Kayıplar belli, failler nerede” ve “Kayıplar vicdandır sahip çık” pankartları açıldı. Eyleme İHD üyeleri ve yöneticileri katıldı.

 İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Caner Canlı, gözaltında kaybedilen Ceylan'ın sol görüşlü ve Hıristiyan olduğunu belirterek, “Anne Kadriye Ceylan; devletin bütün yetkili kurumlarına başvurdu ve oğlunu aradı. Başvurduğu her yerde görevlilerin ilgisizliği ile karşılaştı. 2004 yılında Demirköy Savcılığı'nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verilerek kapatıldı” dedi.

 ŞAHİTLERE RAĞMEN KİMSE TUTUKLANMADI

Ceylan’ın akıbetinin araştırılması için 2011 yılında mecliste komisyon kurulduğunu hatırlatan Canlı, şunları söyledi:
“Komisyon 4 aylık çalışması sırasında birçok kişiyi dinledi sorular sordu ve bu konuda kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporun sonuç bölümünde, ‘Komisyonumuz bu aşamada, elindeki verilerin değerlendirilmesi sonucunda, normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır’ denildi. Komisyon kayıp olayı sırasında o bölgede görevli olan; subay ve astsubayların da bilgisine başvurdu, onları dinledi, sorular sordu ama bilgine başvurmadığı bir astsubay vardı." Bu kişinin eski Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın, “Tanırım, iyi çocuktur” diye koruduğu Astsubay Ali Kaya olduğunu aktaran Canlı, şöyle devam etti:
“Erol Avcı isimli itirafçı dilekçesinde ve mahkemede verdiği ifadesinde şunları anlattı: 'Gazetede çıkan resimlerinden tanıdığım Tolga Baykal Ceylan’a, 2004 yılında Miroğlu lakaplı emniyet müdürü Yusuf Yüksel tarafından kendisine verilen bir paketi Astsubay Ali Kaya teslim etmek üzere gittiği İkitelli’deki bir çiftlik evinde rastladım. Söz konusu adreste Ceylan; çırılçıplak ve kanlar içindeydi. Astsubay Ali Kaya, Osman Yıldırım ve Hrant Dink cinayeti zanlılarından Osman Hayal tarafından işkence yapılıyordu.'
Şahit var, itiraf var, karanlık ilişkiler var ama devlet her zamanki gibi inkar ediyor, kimseyi tutuklamıyor."