İHD: Ağır hasta Bedri Çakmak tahliye edin

İHD üyeleri, “F Oturumu” eyleminde cezaevinde yakalandığı mide kanseri hastalığı nedeniyle 35 kiloya kadar düşen Bedri Çakmak’ın tahliye edilmesi için yetkililere çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu” eylemlerini 455’incisi haftasında hasta tutsak Bedri Çakmak’ın durumuna dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen eylemde, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve ileri derecede mide kanseri hastası olan Çakmak’ın tahliye edilmesi için çağrı yaptı.

TECRİT KOŞULLARI AĞIRLAŞIYOR

Açıklamayı okuyan Komisyonu üyesi Taylan Bekin, Kovid-19 salgının cezaevlerinde bulunan tutukluların yaşam haklarını tehdit ettiğini söyledi. Cezaevlerinde tıbbi bakım, tedavi, salgından korunma, hijyen ve beslenme imkanlarının yetersiz olduğunu belirten Bekin, “Hapishanelerde salgının hızla yayılmasına rağmen, ağır hasta mahpuslar dahil risk altındaki mahpuslar serbest bırakılmıyorlar. Nitekim TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin tespitlerine göre; 2020 yılının ilk 11 ayında en az 8 mahpus Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Yaşam hakları korunmayan mahpuslar bir de ağır tecride tabi tutularak, giderek daha fazla yalnız ve dayanışmadan yoksun hale getiriliyorlar” dedi.

35 KİLOYA DÜŞTÜ

Kamuoyunun dikkatini 11 yıldır cezaevinde olan ve ileri derecede mide kanseri hastası Bedri Çakmak’a çeken Bakin, hapishane koşullarında tedavisi ve bakımı yapılamayan Çakmak’ın 35 kiloya düştüğü bilgisini paylaştı.

Çakmak’a dair kaldırıldığı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "cezaevinde kalamaz" raporu verildiğini belirten Bekin, “Bu rapor üzerine infaz ertelemesi talebiyle avukatları aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruya dair halen Adli Tıp Kurumu'nun raporu bekleniyor. Mart 2021 tarihinde cezası bitecek olan Çakmak için infaz erteleme kararının geciktirildiği her an, onu dört duvar arasında ölüme yaklaştırıyor ve hapishaneden sağ çıkma olasılığını küçültüyor. Adli Tıp Kurumu'na sesleniyoruz; Bedri Çakmak'ın raporunu ivedilikle tamamlayın ve serbest bırakılarak hayatta kalabilmesinin önünü açın” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Bedri Çakmak ve diğer tüm hasta tutukluların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılması yönündeki taleplerini dile getiren Bekin, son olarak salgın sürecinin yarattığı riskler dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırdı.