İHD: Yıldırım'ın hastalığı cezaevinde ağırlaşıyor

İHD üyeleri, vücudunun belden aşağısı felç olan tutsak Serdal Yıldırım'ın hemen bırakılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği eylemlerinin 440’ıncısını, koronavirüs nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yaptı.

Bu haftaki eylemde Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi.

'SALGIN ENDİŞESİ BÜYÜYOR'

Derneğin Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut tarafından yapılan açıklamada, cezaevlerinin salgın konusunda tam bir kapalı kutu halini aldığı belirtildi.

Barut, “Neredeyse her mahpus, görüşler sırasında ailesine şüpheli vakalardan söz ediyor. Ancak dışarıda bile test yaptırmak ve kesin teşhis konulması çok zorken, hapishanelerde bu imkanların hiç kullanılamaması nedeniyle söylenenler şüphe düzeyini aşamıyor. Sadece bu durum bile hapishanelerdeki salgın ve mahpusların sağlık durumu konusundaki endişelerimizi giderek arttırmaktadır” dedi.

'TEDAVİ EDİLMİYOR'

Barut, ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın iki eli olmayan Ergin Aktaş ve boyundan aşağısı felçli Abdullah Turan ile aynı odada kaldığını bilgisini verdi.

Yıldırım’ın 2012 yılında geçirmiş olduğu trafik kazası nedeniyle vücudunun belden aşağısının felç olduğunu söyleyen Barut, "Hapishanede ranzadan hasta taşıyıcı sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir ve hareket etmesi durumunda çok acı çekmektedir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır. Ki bu durum 2 yıla yakın bir zamandır sürmektedir” diye konuştu.

Yıldırım’ın İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesi’nde yapılan muayenesinde mutlaka ameliyat olması gerektiği yönünde rapor verildiğini aktaran Barut, "Hapishane koşulları tedavisi önünde engel" dedi, derhal serbest bırakılmasını istedi.