İşsiz kalan gençler: Kısıtlama kararları politik

Salgın kısıtlamaları nedeniyle işsiz kalan üniversite mezunu gençlerden İsmail Aydın, kafe ve barların kapatılmasının önlemden çok politik bir karar olduğunu belirtirken Betül Topkaya “Her şeye rağmen bir B planımız var; dayanışmak ve mücadele etmek” dedi

Salgın kısıtlamalarından en çok etkilenen kesimlerden biri de kafe ve bar çalışanları oldu. Çoğu üniversite mezunu gençlerden oluşan bu çalışanlar, işsiz kaldı.

Salgının faturasının özellikle bu sektörlere çıkartılmasına itirazları olan bu gençlerden İsmail Aydın ve Betül Topkaya ANF’ye konuştu.

‘SALGINI DA FIRSATA ÇEVİRDİLER!’

Coğrafya öğretmenliği bölümünden mezun olan 25 yaşındaki İsmail Aydın, kadro bulamadığı için Kadıköy’deki bir kahvaltıcıda çalışıyordu.

Kendi alanında iş bulama nedenini, “Özellikle devlet kadrolarına karpuz seçer gibi insan seçtikleri için iktidara yakın değilsen direkt eleniyorsun” diye açıklayan Aydın, geçinebilmek için bulabildiği işin de salgın gerekçe gösterilerek elinden alındığını kaydetti.

Son kısıtlama kararlarıyla birlikte, ülkede risk teşkil eden sektörlerin sanki sadece kafe ve barlarmış gibi bir tutum sergilendiğini ifade eden Aydın, bu bakımdan kafe ve barların kapatılmasının önlemden çok politik bir karar olduğuna işaret etti.

İktidarın, daha seküler insanların yaşadığı yerlerde içki tüketimini engellemek için salgını fırsata çevirdiğini vurgulayan Aydın, “Tıpkı 15 Temmuz darbe girişimi gibi, salgını da ‘Allah’ın lütfu’ olarak gören iktidar, çarkların dönmesi uğruna toplu iş kollarında üretimi durdurmazken, insanların daha çok sosyalleştiği, sohbet edip, dertleştiği yerleri kapatmaya gitti” diye tepki gösterdi. Ev kirasını veremez hale geldiğini belirten Aydın, haklarını alana kadar susmayacaklarını kaydetti.

‘HER ŞEYE RAĞMEN B PLANIMIZ VAR!’

Betül Topkaya da, birçok kafe ve bar çalışanı gibi bir gecede iş yerinin kapatıldığını ve işsiz kaldığını belirtti. İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünü bitiren ancak kendi alanında iş bulamayan Topkaya, Kadıköy’de garson olarak çalıştığı kafenin son genelgeyle kapatılmasıyla bir kez daha mağdur olduğunu vurguladı.

Sigortalı olmadığı için kısa çalışma ödeneği de alamayan Topkaya, ancak ödenek alabilen arkadaşlarının da geçinemediğini ifade etti.

İktidarın bu süreci yönetemediğini hatırlatan Topkaya, salgın sürecinde KPSS’ye girip atanamadıkları gibi başka sektörde buldukları işi de kaybedince hiçbir destek alamadıklarını söyledi.

Şu anda insanların sadece günü kurtarma telaşına girdiğine işaret eden Tokaya, “Makarna alabilecek parayı bulabiliyorsak seviniyoruz. Bu şekilde hayatımızı nasıl idame ettireceğimizi bilmiyoruz. Çünkü bu sürecin daha ne kadar devam edeceği belli değil. Ama her şeye rağmen bir B planımız var; o da birbirimizle dayanışmak ve bizi işsiz bırakanlarla mücadele etmek” diye konuştu.

Topkaya, bir an önce esnaf ve kafe-bar çalışanlarına destek paketi sunulması gerektiğini vurgulayarak, “Önemsenmeyi ve taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz” dedi.