İstanbul ve İzmir'de hasta tutsaklar için buluşuldu

İstanbul ve İzmir'de İHD üyeleri, hasta tutsaklar için buluştu.

F Oturumu’nda kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavi olamayan ağır hasta tutsak Nazlı Soglin için buluşuldu.

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen F Oturumu’nun 348’incisi polis tarafından engellendi. Polisin engeli üzerine açıklama, İHD şube binası önünde yapıldı. Ağır hasta tutsak Nazlı Soglin’in durumuna dikkat çekilen eylemde, “Hasta mahpus Nazlı Soglin serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı.

'KELEPÇELİ MUAYENEYİ KABUL ETMEDİĞİ İÇİN...'

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, mahpusların başta yaşam hakkı olmak üzere en temek hak ve özgürlüklerinin ortadan kaldırıldığını belirtti. Yaşam hakkı elinden alınan ve tedavisi  engellenen hasta tutsaklardan birinin Nazlı Soglin olduğunu aktaran Onaran, “Yaklaşık 10 yıl önce tutuklanan Nazlı Soglin  halen Kayseri Bünyan Hapishanesinde bulunmaktadır. Tedavi için götürüldüğü hastanede kelepçeleri açılmadan muayene edilmek istenmektedir. Kelepçeli muayeneyi kabul etmeyen hasta mahpusun dosyasına ‘Hasta muayene olmak istemedi’ diye not düşülerek hapishaneye geri gönderilmektedir” dedi. 

SOGLİN'İN MEKTUBU

Onaran, Soglin’in İHD'ye gönderdiği şu mektubu okudu:

“Özellikle biz politik mahpuslar, doktorların insani olmayan yaklaşımlarına maruz kalıyoruz; resmen insan yerine koyulmuyoruz. On yıllık süre zarfında midemde ülser, beynimde iki damarın tıkalı ve lekelerin oluşmuş olması, kalp kapakçığımda kalınlaşma, eklem hastalığı, yumurtalarımdaki kist beni çok zorlamaktadır. Sürekli başımın ağrıması, mide ağrısı ve kistten kaynaklı her gün çektiğim ağrı ve sancılar beni alabildiğince zorlamaktadır. Hapishanede sağlıklı bir tedavi olanağım yok. Sizden talebim, hem hasta mahpus listesine dahil etmeniz hem de rahatsızlıklarım nedeniyle cezamın ertelenmesi için girişimlerde bulunmanız.”

Soglin’in mektubunun okunmasının ardından Onaran, tüm hasta mahpuslar için yetkilileri adım atmaya çağırarak, “Hapishanelerde sağlığını yitiren ve durumu ağırlaşan hasta mahpuslar için tek kurtuluş yolu serbest bırakılmaları” vurgusunu yaptı. 

İZMİR

İHD İzmir Şubesi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 457'nci kez Konak ilçesindeki Başbakanlık binası önünde bir araya geldi. Bu haftaki eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılarak destek verdi. 

"Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde bu hafta Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 80 yaşındaki hasta tutuklu Sîse Bingöl ve Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan 60 yaşındaki hasta tutuklu Mevlüde Başdaş’ın durumuna dikkat çekildi.

Şeker, mide, astım, tansiyon gibi hastalıkları bulunan Sîse Bingöl’ün durumuna ilişkin bilgi veren İHD şube üyesi Nehir Bilece, “Tek başına yaşamını sürdüremez halde diğer tutuklular yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebilmektedir" dedi.

Bilece, Mevlüde Başdaş’ın ise askeri operasyonlara engel olmak için 1 Ekim 2015’de Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalında katıldığı canlı kalkan eylemi nedeniyle 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.

Bingöl ve Başdaş’ın sağlık durumlarının gerek cezaevi koşulları, gerek yaşları ve hastalıkları, gerekse de sağlığa erişim haklarının kısıtlanmasından kaynaklı giderek ağırlaştığını vurgulayan Bilece, “Sağlığa ulaşmalarıyla ilgili tüm engeller bizzat bulundukları ve değerlendirildikleri kurumlarca şiddet uygulanması demektir. Biri 80, diğeri 60 yaşında bu denli rahatsızlıklara sahip olan mahpusların ailelerinin yanında bakımlarının yapılması, sağlıklarına erişimlerinin engellenmemesi gerekmektedir.  Sîse Bingöl ve Mevlüde Başdaş acilen serbest bırakılmalıdır” dedi.