Ömer Öcalan: 2015'ten beri Sri Lanka modeli uygulanıyor

HDP Milletvekili Ömer Öcalan, bütçe görüşmeleri sırasında AKP iktidarının 2015 yılından bu yana, Tamilleri katliamlardan geçirilerek bastırıldığı Sri Lanka modelini uygulamaya çalıştığını kaydetti.

HDP'li Ömer Öcalan, Kürt Halk Önderi Abdullah ile devlet arasında 2013 ile 2015 yılları arasında sürdürülen görüşmelere ilişkin konuştu.

Savaş harcanan trilyonları hatırlatan Öcalan, "Biz eğer burada bu çatışmalı sürecin önünü alabilirsek, bir zemin yaratabilirsek bu ülkeye birçok katkımız olur kıymetli arkadaşlar. Yolsuzlukta, yoksullukta maalesef ülke zirve yapmış” dedi.

2013 ile 2015 arasındaki iki yılda kan dökülmediğini ifade eden Öcalan, "Ama aynı AKP 2015 yılındaki pratiğinden utanç duymalıdır. Neden bunu söylüyorum? 2015-2020, beş yıldır ülkemiz iflah olmuyor" diye konuştu.

Öcalan şunları ekledi: "Çatışma, savaş, ekonomik buhran, akan kan, yaşanan birçok toplumsal sorun kendini açık bir şekilde göstermektedir. Bu koşullarda, bu işin önünü alamazsınız. Bakınız, Sri Lanka modelini 2015'ten bu yana uygulamaya çalışıyorsunuz. 2014'te Millî Güvenlik Kurulunda alınan kararlar Sri Lanka modelini kendine örnek alan kararlardır. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Sri Lanka'da nasıl süpürme hareketiyle Sri Lanka devlet güçleri Tamil halkının üzerinden geçtiyse, 80 bin civarından sivil katledildiyse, siz 2015'ten 2020'ye kadar -ve son günlere geliyoruz- bunu yapmaya çalışıyorsunuz."

Kürt diline yönelik hakaretler ve inkar ile HDP'yi kapatma tehditlerine de değinen Öcalan, "Burada, Kürt diline ‘bilinmeyen dil’ demek büyük bir kayıptır. Diğer yandan, HDP'yi kimse kapatamaz. Niye HDP'yi kimse kapatamaz? Hiçbir karanlık güç de kapatamaz. HDP, bir tabela değildir, bunu çok iyi bilin. HDP hakikattir. Hakikat aşktır, aşk da özgür yaşamdır” diye konuştu.