ABD'den İran için Fransa, Britanya ve Çin’e suçlama

İran’a yönelik uluslararası yaptırım mekanizmasının hayata geçirilmesine destek vermeyen Fransa, Britanya ve Çin’i suçlayan ABD, bu ülkelerin ‘görevlerini yerine getirmediğini’ savunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran’ın nükleer programının denetlenmesine ilişkin 2015’teki Viyana Anlaşması’na dayanarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) nezdinde girişimde bulunmuştu. Anlaşmada yer alan ve İran’ın sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde uluslararası yaptırımları devreye koymayı içeren ‘snapback’ mekanizmasına başvuran Washington yönetimine anlaşmanın tarafları diğer ülkelerden destek gelmemişti.

Büyük Britanya, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’nın da imzaladığı anlaşmadan 2018 yılında çekilen ABD’nin yine aynı anlaşmaya dayanarak uluslararası yaptırım istemesi, kabul görmemişti.

HOOK: KİMSEDEN İZİN İSTEMEMİZE GEREK YOK!

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, BMGK nezdindeki girişimlerine destek vermeyen diğer ülkeleri suçladı. Özellikle Fransa, Britanya ve Çin yönetimlerini hedef alan Hook, bu ülkelerin ‘görevlerini yerine getirmediği’ suçlamasını yöneltti. “Snapback’i devreye koymak için kimseden izin almamıza gerek yok” diyen Hook, İran’ın nükleer konusundaki angajmanlarını yerine getirmediğini iddia etti. Hook, bundan dolayı ‘snapbak’ mekanizmasını devreye koymayı gerektirecek şartların oluştuğunu savundu.

İran’a silah satış ambargosunun yakın zamanda sona ereceğini hatırlatan Hook, “Çin, Rusya, Fransa ve Britanya Körfez İşbirliği Konseyi’nin bu konudaki görüşünü görmezden gelmeye karar verdiler ki, bu ülkeler ‘tehlikeye en yakın’ ülkelerdir” diye konuştu.

Hook, tümü BMGK’nin veto hakkına sahip daimî üyesi olan dört ülkenin tavrına rağmen snapback mekanizmasının bloke edilemeyeceğini ve 30 günün sonunda tüm yaptırımları yeniden devreye koyacağını vurguladı.

POMPEO: SİLAH VERİLMEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ İMKANI KULLANACAĞIZ

ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo da 18 Ekim’de süresi dolacak olan İran’a silah satış ambargosunun devamı için her şeyin yapılacağını söyledi. Fox News’e konuşan Pompeo, “Sizi temin ederim ki, ABD Çinliler ve Rusların İran’a bizleri tehdit edecek silahları sevk edemeyeceklerine emin olmak için her türlü imkânı kullanacaktır” dedi.