Abdullah Öcalan’ın avukatlarının ‘300 gündür görüştürülmüyor’ demesi suç sayıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları hakkında 2012'de açılan soruşturma yeniden gündemde. Avukatların müvekkilleri için "Avukatları 300 gündür görüştürülmüyor" demesi suç sayıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları Rezan Sarıca, Ali Maden, Baran Doğan, Cengiz Yürekli, İnan Akmeşe, Mahmut Taşçı ve Mehmet Selim Okçuoğlu hakkında 2012 yılında açılan soruşturma 2021'in başında raftan indirildi.

Dosyanın raftan indirilmesi sonrası avukatlar savcılığa giderek ifade verdi. Alınan ifadelerin ardından savcılığın hazırladığı iddianame İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında avukatlara "örgüt üyeliği" suçlaması yöneltilirken, avukatların Eylül ayında hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Öcalan ile yapılan avukat görüşmelerinin suç unsuru olarak gösterildiği iddianamede, avukatların kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmemeleri de suç unsuru olarak gösterildi. Yine avukat Cengiz Yürekli'nin susma hakkını kullanması da suç unsuru olarak gösterilirken, meslekleri gereği tutukluların aileleri ile yaptıkları telefon görüşmeleri de suç sayıldı.

İddianamede en ilginç suçlama konusu ise avukatların basına verdikleri demeçlerde ve yapmış oldukları açıklamalarda "Öcalan'a Tecrit uygulanıyor" ve "Avukatları 300 gündür görüştürülmüyor" gibi söylemlerinin suç unsuru olarak gösterilmesi oldu.