Adalet Nöbeti: Demirtaş kararına uyulmalı

  Hukukçular Adalet Nöbeti’nde, AİHM'in Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararına derhal uyulması çağrısı yaptı.

Tutuklu meslektaşları ile dayanışmak amacıyla hukuk örgütleri tarafından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başlatılan Adalet Nöbeti’nin  80’incisi düzenlendi. Bu haftaki nöbette, HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına uyuklması istendi.

'ADALETSİZLİK ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI'

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, AİHM’in  Demirtaş Kararı ile  Türkiye’deki ulusal adaletsizliğin uluslararası boyut kazandığını  vurguladı. Demir, Türkiye’de adalet  ve yargılama sisteminin  işleyişinin ne kadar politik saiklerle yürütüldüğünün bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

ERDOĞAN'A TEPKİ

Kararın açıklandığı saatlerde Erdoğan'ın AİHM kararının kendilerini bağlamadığını beyan ettiğini  hatırlatan Demir, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı’nın böyle bir şey söylemeye hakkı, yetkisi ve keyfiyeti  yoktur ve bir hukuk devletinde de böyle bir  açıklamanın yeri  yoktur.  Bu hepimiz  hukuk açısından güvencesiz bırakan bir açıklamadır."

Demirtaş’ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğinin  altını çizen Demir; "AİHM’in kararı açık ve derhal uygulanmalıdır” diye ekledi.

Avukat Melike Polat ise akademisyenlere yapılan  gözaltı operasyonuna  tepki  gösterdi. Gözaltına alınanlar hakkındaki suçlamaları trajikomik olarak nitelendiren  Polat,  düzenlenen bu operasyonlarla  bir halk tepkisi olan Gezi Direnişi’nin kriminalize edilmek istendiğini vurguladı. 

Avukat Salih Bakış’ın polisler tarafından darp edilmesinin  de kınandığı nöbette, tüm tutsak avukatların serbest bırakılması istendi.