Afganistan'da havaalanında izdiham: 7 ölü

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Taliban rejiminden kaçmaya çalışan 7 kişi Hamid Karzai Uluslararası Havaalanında yaşanan izdiham sonucunda hayatını kaybetti.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre havaalanı kapısının önünde bekleyenler arasında yaşanan izdiham sonucunda 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Sahadaki koşullar hâlâ son derece zor olmasına rağmen durumu mümkün olduğunca güvenli ve sıkı bir şekilde yönetebilmek için her türlü çabayı gösteriyoruz" ifadelerine yer verildi.

ABD de tahliyeler için sivil yolcu uçaklarının da kullanılacağını duyururken Almanya ve İngiltere de bölgeden daha önce uluslararası koalisyon için çalışmış ve hedef olabilecek Afganların tahliyesi için uçuşlar düzenliyor.

Afganistan'ın büyük bir kesiminde kontrolü sağlayan Taliban ise Kabil'deki havalimanında yaşanan kaostan ABD'yi sorumlu tuttu. Taliban sözcüsü Emir Han Mutaki yaptığı açıklamada, "Amerika bütün gücüne ve imkanlarına rağmen, havalimanında kontrolü sağlamakta başarısız oldu. Ülkenin her yerinde barış ve huzur hâkim, ancak sadece Kabil havalimanında kaos yaşanıyor" dedi.

TAHLİYELER İÇİN SÜRE DARALIYOR

Afganistan’dan yaklaşık 60 bin kadar kişinin tahliye edileceğini ifade eden İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace bunun bu kadar kısa süre içinde mümkün olmadığını belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, ay sonuna kadar 60 bin kişinin Afganistan'dan tahliyesinin "matematiksel açıdan mümkün olmadığını" belirtti. AFP'ye konuşan Borrell, "Amerikalılar 31 Ağustos'ta çekilirse, Avrupalıların askeri havalimanını işletmek ve güvenliği sağlamak için askeri kapasitesi olmayacak ve Taliban kontrolü ele geçirecek" dedi.

ABD birliklerini 31 Ağustos'ta Afganistan'dan çekmeyi planlıyor. ABD Başkanı Joe Biden da tahliyelerin bu ayın sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini bildirmişti.