Ağır hasta tutsak Turan hastaneye kaldırıldı

Ağır hasta tutsak Abdullah Turan, mesanesinden gelen kan nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Metris 2 Nolu R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak, boynundan aşağısı felçli ve ağır kalp hastası Abdullah Turan, mesanesinden gelen kan nedeniyle Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alındı.

Adli Tıp Kurumunun (ATK) hakkında verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen Turan, geçtiğimiz günlerde aynı gece iki defa üst üste fenalaşması üzerine Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Baygınlık geçirdiği, sindirim problemleri yaşadığı ve mesanesinden kan geldiği anlaşılan Turan, hastanede tedavi altına alınmadan tekrardan cezaevine götürülüp karantina koğuşunda konulmuştu.

Bulunduğu cezaevinde karantina koğuşunda tek başına tutulan Turan’ın durumu günden güne kötüye giderken, cezaevinin 11 Aralık’ta Turan’ın ailesini aradığını ve ameliyat edileceği bilgisini paylaştığını söyleyen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishaneler Komisyonu üyesi ve Turan’ın Avukatı Vedat Ece, Turan’ın bugün ameliyat altına alındığını belirtti.

Bu nedenle yanına refakatçı olarak babası Mehmet Zahit Turan’ın gelebileceğinin kendilerine bildirildiğini aktaran Ece, “Baba Turan bugün İstanbul’a geldi. Ancak cezaevi idaresi bu sefer de arayıp koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yanına refakatçın alınamayacağını aktardı. Biz de refakatçı hakkının engellenmesi nedeniyle Bakırköy Metris R Tipi Kapalı Cezaevi Savcılığı’na başvuruda bulunduk. Savcılık, hastanenin başhekimliği izniyle müsaade edebileceklerini söyledi. Turan’ın babasıyla birlikte şu an hastaneye gidiyoruz. Turan ise, ameliyatta” dedi.

ATK’nin verdiği "cezaevinde kalamaz" kararının ardından Bakırköy İnfaz Savcılığı’na başvuru yapan Ece, Turan'ın tahliye edilmesini istedi. Savcılık, Turan’ın “toplum güvenliği için bir risk teşkil edip etmediğini” Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne sordu. Emniyet 7 Nisan’da, boynundan aşağısı felç olan Turan için infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesi durumunda yine “örgüte katılabileceği”, “örgüt ile iltisaklı kişiler ile iletişime geçebileceği” ve “örgüt adına suç işleyebileceğini” yanıtını verdi. Savcılık bunun üzerine Turan'ın tahliye talebini reddetmişti.