Amerikan ordusu 2020’de sadece 23 sivili öldürdüğünü kabul etti

Amerikan ordusu 2020 yılında başta Afganistan’daki operasyonlarda olmak üzere dünya genelinde 23 sivilin ölümünden sorumlu olduğunu kabul etti. Sivil toplum örgütlerine göre gerçek bilanço çok daha ağır.

Pentagon tarafından 2 Haziran günü yayınlanan raporda, Amerikan askeri operasyonlarında 2020 yılında 23 sivilin öldüğü, 10’unun yaralandığını kabul etti.

2018’den bu yana Amerikan ordusunun bu tür raporları Kongre tarafından isteniyor. Raporun bir kısmı güvenlik sırrı gerekçesiyle gizli tutuluyor.

Rapora göre sivil ölümlerin 20’si Afganistan’da yaşandı. Ayrıca şubat ayında Somali’de bir sivil, mart ayında Irak’ta bir sivilin öldüğü belirtildi. Raporun kamuoyuna açık bölümünde 23’üncü kişiye dair herhangi bir bilgi yok. Nerede ve hangi tarihte öldürüldüğü belirtilmiyor.

Pentagon bu raporunda 2017-2019 yıllarına ait bilançosunu da gözden geçirerek, çoğu Suriye ve Yemen’de olmak üzere 65 sivilin ölümü ve 22’sinin yaralanmasından sorumlu olduğunu kabul etti.

Aynı rapora göre Kongre, sivil ölümler için ailelere 2020 yılında tazminat verilmesi için 3 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını ancak “ex gratia” olarak adlandırılan bu tazminatın hiçbiri henüz verilmedi.

Sivil toplum örgütleri de sık sık ABD’nin savaş sahalarındaki saldırılarına ilişkin bilançolar yayınlıyor.

GERÇEK BİLANÇO ÇOK DAHA AĞIR

Dünya genelinde ABD hava saldırılarında sivil kurbanların hesabını tutan Airwars isimli örgüt, 2020 yılında en ihtiyatlı tahminle 102 sivilin Amerikan operasyonlarında öldüğünü belirtiyor.

BM’nin Afganistan misyonu UNAMA, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonları nedeniyle 89 sivil öldü, 31’i yaralandı. ABD Somali’de bir sivilin öldüğünü kabul ederken, Airwars ve başka sivil toplum örgütlerine göre bu ülkede 7 sivil, Suriye ve Irak’ta 6 sivil öldü.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ABD Savunma Bakanlığı’nın soruşturmaları ve sorumluluğunu kabul ettiği sivil ölümler “korkunç bir şekilde yetersiz” kalıyor. ACLU, “2020'de, Kongre tarafından fonların serbest bırakılmasına rağmen, Savunma Bakanlığı'nın etkilenen sivil ailelere herhangi bir tazminat teklif etmemesi veya ödememesi dikkat çekicidir” diye tepki gösterdi.