'Babam ve tüm hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

Kanser hastası tutsak Adnan Yalçın'ın oğlu Welat Yalçın, cezaevlerinden cenaze çıkmaması için babası ile birlikte tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın savaş konsepti yaşamın her alanını etkiliyor. Kürdistan'da infaz ve katliam politikası devreye girerken, her gün onlarca kişi de siyasi soykırım operasyonları sebebiyle gözaltına alınıp tutuklanıyor. Cezaevlerinde de sürgün, işkence ve insanlık dışı uygulamalar gün geçtikçe ağırlaşıyor. Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde yüzlerce hasta ve tedavisi edilmeyen tutsak var. AKP'nin sindirme politikalarından dolayı hasta tutsaklardan onlarcası cezaevinde yaşamını yitirdi.

1996 yılında tutuklanan ve 36 yıl hapis cezası alan Adan Yalçın da hasta tutsaklardan biri. 23 yıldır cezaevinde olan cezaevinin ağır şartlarından dolayı bağırsak kanserine yakalandı. 2015 yılında ameliyat olan Yalçın'ın bağırsakları yırtıldı. Cezaevi yönetiminin Yalçın'ın cezaevinde hayatını idame ettiremeyeceği söylemesine rağmen Adli Tıp, "Cezaevinde kalabilir" raporu ile Yalçın'ın tahliyesini engelliyor.

BİR AN ÖNCE TEDAVİ EDİLMESİ LAZIM

Babasının durumuna ilişkin bilgi veren Welat Yalçın, babasının 23 yıldır farklı farklı cezaevlerine sürgün edildiğini hatırlatarak, "Babam hem bağırsak kanseri, hem hepatit hastası, hem de bel fıtığı var. Hastalıkları son aşamaya kadar geldi. Acilen tedavi edilmesi gerekir. 2015 yılında yapılan ameliyatta bağırsaklarının çoğu yırtıldı, ameliyat sırasında ise kalp krizi geçirdi. Hastane babam cezaevinde kalamaz raporu vermesine rağmen İstanbul Adli Tıp kalabilir raporu verdi. Hasta tutsakların durumu hükümetin çıkarlarına göre ele alınıyor" dedi.

AKP iktidarının cezaevlerine yönelik baskıları arttırdığını söyleyen Welat Yalçın, devlet kurumlarının da bu sindirme politikalarında temel bir görev aldığını kaydetti. İHD'nin 2018 yılında cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporda 1154 hasta tutsağın olduğunu ve 405'inin hayati tehlikesi olduğuna dikkat çeken Welat Yalçın, hasta tutsakların acilen serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Mehmet Emin Özkan'ın 80 yaşında ağır hasta tutsak olduğunu vurgulayan Welat Yalçın, "Apê Dedo (M. Emin Özkan) hastalığından kaynaklı kimseyi tanımıyor bile. AKP'nin sistemi hasta tutsakları esir alacak kadar kirli bir sistemdir. Babam, Apê Dedo ve tüm hasta tutsakların biran önce serbest bırakılması lazım. Eğer sen Kürtsen ve Kürtler için hizmet etmişsen o zaman devletin hedefi oluyorsun. Devletin hiçbir hasta tutsağı ayırt etmeden ahlaki çerçevede hepsini bırakmalı" diye konuştu.

TUTSAKLAR AYAKTA TEDAVİ EDİLİYOR

Babası ve Antep cezaevinde kalan hasta tutsakların siyasi olduğu için tedavi edilmediğini ve doktorların hasta tutsaklara bakmadığını belirten Welat Yalçın, doktorlara şu çağrıyı yaptı: "Tüm doktorlar ahlak sözü vererek yemin ediyor. Doktorların hiç bir şekilde tutsakların kimliğine bakmadan onları tedavi etmeleri gerekir. Ziyaretine gittiğimizde babam ayakta tedavi gördüklerini ve doktorların hiç bir hastalığını yok diyerek kendilerini cezaevine gönderdiğini anlattı. Kamuoyunun bunu bilmesi ve bu faşist uygulamaya karşı gelmesi lazım. Hasta tutsak birinin oğlu olarak tüm yetkililere sesleniyorum, hasta tutsaklar için devreye girin. Artık cezaevlerinden tabut çıkmasın. Bundan dolayı tüm hasta tutsaklar bırakılmalı."