Boğaziçili akademisyen ve öğrencilerin eylemleri sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, direnişlerini sürdürüyor. Öğrencilerin eylemine saldıran polis, 8 kişiyi gözaltına aldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 Ocak’ta Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu'nun yerine Naci İnci’nin atanmasıyla birlikte devam ediyor. Akademisyenler 154’üncü kez bir araya gelerek, rektörlük binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler, nöbet boyunca "Feyzi Erçin yalnız değildir", "Cemre Baytok işine geri dönsün" yazan dövizleri taşıdı.

Eylemdeki açıklamada, "Üniversitenin tüm akademisyenlerinin yüzde 82’sinin katılımıyla gerçekleşen oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin yüzde 95’i Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti” denildi.

İnci’nin güven oylamasında akademisyenlerden yüzde 95 ret oyu aldığının hatırlatıldığı açıklamanın devamında, “Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfi bir şekilde son verdi. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı. Bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu da içeren suç duyurularında bulundu" diye kaydedildi.

ÖĞRENCİLER GÖZALTINDA

Kayyum rektör Naci İnci’yi AKP Sarıyer ilçe binası protesto eden öğrenciler,  Boğaziçi Üniversitesi ve diğer kurumlar üzerindeki baskının sorumlusunun belli olduğunu ifade ederek, “Biz bu nedenle baş kayyum gitmeden, piyonları gitmez diyoruz ve herkesi iktidara karşı demokrasi mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

Açıklamada şu mesajlar da verildi: "Bu ülkenin insanları için en büyük güvenlik tehdidi de, göçmenler değil AKP'dir, Cumhur İttifakı’dır! Biz bu nedenle baş kayyum gitmeden, piyonları gitmez diyoruz ve herkesi iktidara karşı demokrasi mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz!”

Açıklamanın ardından, öğrencilere saldıran polis 8 öğrenciyi gözaltına aldı. Saldırıda Ozan Acıdere adlı gazeteci de gözaltına alındı.