‘Bu karar yok hükmündedir’

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin birçok haber sitesi ve içerik için verdiği engelleme kararını değerlendiren sendika başkanları, ifade özgürlüğüne yapılan baskıya dikkat çekerek kararın yok hükmünde olduğunu söyledi.

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği aralarında Bianet, Gazete Fersude, Etha, Geziyi Savunuyoruz, Özgür Gelecek ve HDP’li Milletvekili Oya Ersoy’un Twitter hesabının da bulunduğu 136 içerik ve siteye engelleme kararı getirdi.

Mahkeme kararında, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafında sunulan liste için “Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” maddesi kapsamında kapatma ve erişime engelleme hükmü verildiği yer aldı.

MAHKEME YASALARI ÇİĞNEDİ

ANF’ye konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bu kararın yok hükmünde olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Karar yok hükmündedir çünkü suç işleyebilir gerekçesiyle 136, site, Facebook ya da Tweet paylaşımının engellenmesinin hukukla açıklanır tarafı yok. Bir ihtimal suç işleyebilirler diyerek içerik engellemek, site kapatmak mahkemenin kendi yemin ettiği hukuk kurallarını çiğnemesidir. Bu karardan bir an önce vazgeçilmesini ve engellemelerin kalkması gerektiğini düşünüyoruz.”

CENDERE DAHA DA SIKIŞTIRILIYOR

Mahkeme kararını sorduğumuz DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye’de yıllardır iktidar eliyle medyaya uygulanan bir baskı olduğunu ifade etti ve “Son günlerde SETA raporu, sarı basın kartı komisyonunun oluşum şekli zaten bu baskıya işaret ediyor. İçeride bir sürü meslektaşımız olduğu gibi açılan bir o kadar da dava var. Son olarak bugünkü mahkeme kararıyla bu cenderenin daha da sıkıştırıldığı anlamına geliyor. Yıllardır söylüyoruz Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altında, gazetecilere baskı var. Bu baskıyı da mücadele ederek aşacağız başka yolu yok” dedi.