Cezaevlerinde tecrit var, ilaç verilmiyor, hijyen yok

Elazığ Cezaevi ve Kayseri Kadın Cezaevi’ndeki kardeş hasta tutsaklar Haşim Gezer ve Garibe Gezer, maruz kaldıkları ağır hak ihlallerine tepki gösterdi.

Elazığ 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde tutsak edilen 40 yaşındaki Haşim Gezer ile Kayseri Kadın Cezaevi’nde tutulan 27 yaşındaki kardeşi Garibe Gezer, aileleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Her iki hasta tutsak maruz kaldıkları ağır hak ihlallerini anlattı. Gezer kardeşlerin ablası Asya Gezer, yaklaşık 2 yıl önce Elazığ Cezaevi’ne sevk edilen ağabeyi Haşim Gezer’in tek başına hücrede tutulduğunu belirtti.

Ağabeyinin zaten darp nedeniyle kaburga kemiğinin kırıldığı ve aylardır ameliyat yapılmadığını ifade eden abla Gezer, Haşim Gezer’in “Zaten daha önce tecrit altındaydık. Bu hastalık (Covid-19) sürecinde daha fazla tecrit uygulanıyor. Etkinlikler yasak” dediğini aktardı.

Abla Gezer şöyle devam etti: “8 aydır abimin görüşüne gidemedik. Durumu nasıl ne halde bilmiyoruz. Kapalı görüş oluyor ve onun için de dilekçe vermesi gerekiyor. Dilekçeyle yaptığımız başvuru kabul edilirse ancak gidebiliyoruz yanlarına. Eskiden PTT ile elbise ya da farklı ihtiyaçlarını gönderebiliyorduk. Ancak şu an cezaevi kargo da kabul etmediğinden gönderemiyoruz. Bu durum ne zamana kadar sürecek bilmiyoruz.”

Asya Gezer, Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan astım hastası kardeşi Garibe Gezer ile de telefon görüşmesini anlattı.

Asya Gezer, kardeşinin söylediklerini şöyle aktardı: “Bu hastalık sürecinde doğru dürüst temizlik yapılmıyor. Hijyen malzemesi verilmiyor. Temizlik yapıldığında çok ağır olan temizlik malzemeleri kullanıldığı için nefes almakta zorlanıyoruz. Kantinden son hafta aldığımız eşyaların da son kullanma tarihleri geçmiş halde geldi. Son anda fark etmeseydik hepimiz zehirlenirdik.”

Gezer, kardeşinin vücudunda çıkan yaralar nedeniyle ilaç kullanması gerektiğini ancak idarenin ilacını vermediğini sözlerine ekledi.

Abla Gezer, havalandırmaların üstünün telle kapatılmasının ardından koğuşların havalandırmaya bakan pencerelerinin de demir parmaklıklarla kapatıldığını ifade etti.