Polisler askerlere teslim etti, bir daha haber alınamadı

Cumartesi Anneleri, Türk askerine teslim edildikten sonra bir daha haber alınamayan Hüseyin Aydemir’in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 857. haftasında online açıklama yaptı. Açıklamada, 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hüseyin Aydemir’in akıbeti soruldu.

Hüseyin Aydemir’in kızı Dilan Aydemir, babasının ağır baskılara maruz kalması sonucu İstanbul’a yerleşmek zorunda kaldığını ifade etti. 19 Ekim günü babasının dışarı çıktığını ve kendisinden bir daha haber alamadıklarını belirterek, “Annem karakola gidip ifade verdi, başvurması gereken tüm yasal yollara başvurmasına rağmen babamla ilgili hiçbir haber alamadı. Annem kucağında 6 aylık bebeğiyle hiç bilmediği bir şehirde, bildiği birkaç Türkçe kelimeyle babamı aramaktan vazgeçmedi. Baba kelimesini kullanmadan babaya hasret bırakıldık. Ben babamı kaybettiğimde henüz 3 yaşındaydım. Babamı onurlu duruşundan tanıyorum” dedi.
Bu haftaki basın açıklamasını da Cumartesi İnsanlarından Bingöl Elmas okudu.

Hüseyin Aydemir’in Lice’nin Tûtê (Yaprak) köyünde yaşadığı ve 6 çocuğu olduğunu aktaran Elmas, köy yakmaları, köylüleri göçe ve korucu olmaya zorlamaların yaşandığını ifade etti. Aydemir'in hayvan ticareti ile uğraştığını ve kolluğun hedefinde olduğunu belirten Elmas, sık sık evinin basıldığını ve tehditlere maruz kaldığını söyledi. Ev baskını sırasında gözaltına alınan ve 20 gün boyunca gözaltında tutulan Aydemir'in babasına polislerin, “oğluna söyle gelip teslim olsun” dediğini ifade eden Elmas, Aydemir'in baskıların ardından aileyle birlikte önce Amed'e, ardından Adana’ya göç ettiğini ve tehditlerin devam etmesi üzerine en son İstanbul’a taşındığını dile getirdi.

 Elmas, Aydemir'in 19 Ekim 1995 sabahı Avcılar’a Fehmi Tosun’un evine gittiğini ve saat 10.00’da evden çıktıklarını, bir daha geri dönmediklerini söyleyerek, “Onların Aksaray’da sivil polisler tarafından gözaltına alındıklarını öğrenen aileleri tüm yasal yollara başvurdu. Her yerde oğullarını arayan Aydemir Ailesi onun polisler tarafından Ankara’ya götürüldüğü, Ankara emniyetindeyken de askeri yetkililerce teslim alındığı bilgisine ulaştı. Ancak ailenin yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Hüseyin Aydemir ve arkadaşı Fehmi Tosun’un gözaltına alındığı devletin bütün kademelerince inkar edildi. Hukuk işletilmedi” dedi.
Elmas, “zaman aşımı” bahanesiyle takipsizlik kararı verildiği bilgisini paylaştı.