DTK ve DBP'den Çukurca'nın köylerine ziyaret

DTK ve DBP, Çukurca’nın Gêman ve Aşût köylerinde halkla bir araya geldi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in Hakkari ve ilçelerindeki “Özgürlük Zamanı” buluşmaları köy ziyaretleriyle devam etti. Buluşma kapsamında bugün Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Gêman ve Aşût köyü ziyaret edildi.

Aşût köyünde yüzlerce kişi tarafından coşkuyla karşılanan heyet, ardından köyde toplanan halka ziyaretleriyle ilgili bilgi verdi. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Devletlerin eliyle Kürdistan’ı dört parçaya böldüler. Bu parçalarda hep zulüm vardı. Irak hükümeti yıllarca Kürt halkına zulüm uyguladı. İran, her gün bir gencimizi idam ederek katlediyor. Suriye'de rejim uzun yıllar boyunca Kürt halkına baskı ve imha politikaları uyguladı. Ama 2011 yılında bölgede bulunan halkımız kadınların öncülüğünde tarihi bir direnişle orada başarıya ulaşarak tarihi yazdılar" dedi.

'BEDELLER KAZANIM GETİRDİ'

Ödenen büyük bedeller sonucunda Kürt halkının artık dünya üzerinde tanınan bir halk olduğunu belirten Öztürk, "Bugün tüm dünya devletleri verdiğimiz şehitler ve Kürt halkının kararlı direniş ruhuyla halkımızı çok iyi tanıyor. Kürdistan'ın en büyük parçası olan Türkiye’de yüz yıllardır halkımız Türk devletinin eliyle zulüm ve zorbalığa maruz bırakılıyor. Bu zulüm, zorbalık halen devam ediyor. Bugün Türk devleti tarihine baktığımızda her zaman Kürt halkını yok etme, iradesiz ve onursuz etmek istemiştir. 1925'ten bu yana hatta Osmanlı'dan önce de bu politikalar devam ediyordu. Cumhuriyet kurulduğunda Kürt halkına ortak ve onurlu bir yaşam sözü verenler, işleri bitince Şark Islahat Planını devreye sokarak, Kürt halkını üzerinde asimilasyon, imha ve inkar politikaları yürüttü" diye konuştu.

'BİZİM DEĞİL, ONLARIN BİZE İHTİYACI VAR'

Köylülerde Abdurahman Ecer ise," Kürt halkı olarak ne kadar katliamlar, tutuklamalar ve yok etmelerle karşı karşıya kalsak da biz bize yeteriz. Bizim kimseye ihtiyacımız yok, onların bize ihtiyacı var. İktidar partisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu çok iyi bilsin ki kanımızın son damlasına kadar partimizle beraber mücadele yürütmeye devam edeceğiz. Partimiz de sizler de asla yalnız değilsiniz. Sizler direnişçi bir kitleye sahip partisiniz. Bu yolda canla, başla sizinleyiz" diye konuştu.

'HİÇBİR KÜRT KANMAMALI'

Kürt halkı üzerinde 2015 yılından bu yana çeşitli savaş politikaları uygulandığını belirten DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, "Yıllardır Kürt halkının coğrafyasında katliamlar, zulümler yapan iktidar, bununla yetinmeyince ormanları yakmaya ve son altı yıldır ahlaksız politikalar yürütmeye başladı. Artık Kürt halkı içerisinde ayrımcılık yaratmaya  çalışıyorlar. Bugün ailelere, ahlaksızca kargoyla evlatlarının cenazeleri yollanıyor. Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı şehirlerde devlet eliyle uyuşturucu ve fuhuşa göz yumuluyor. Bu tür uygulamalara karşı birbirimize sahip çıkmamız lazım. Şimdi ise Kürt halkını birbirine kırdırtarak Kürtler arası iç savaşı başlatıp ömrünü uzatmaya çalışıyor. Rojava’da, Başur'da ve Kuzey Kürdistan'da Kürt halkının iradesini tanımamazlıktan geliyor ve halkın topraklarına saldırılar düzenliyorlar” dedi.

Başûr'da yürütülen savaşın aslında PKK'ye karşı değil Kürt halkına yönelik bir savaş olduğunu söyleyen Aydeniz, “İktidar, daha sonra medyaya çıkıp bu savaşın PKK ve diğer güçlerle yaptığını söylüyor. Buna hiçbir Kürt kanmamalıdır” diyerek konuşmasını bitirdi.

Köy ziyaretlerinin ardından heyet, Çukurca’da düzenlenecek halk toplantısına katılmak üzere yola çıktı.