Ege’de 1 Eylül etkinlikleri

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Ege'nin birçok ilinde alanlara çıkan halk, Ortadoğu, Türkiye ve dünyada artan savaşlara karşı barış mücadelesinin büyütülmesi ve barış sesinin daha gür çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Ege'nin bir çok ilinde 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı. İzmir'de Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül dolayısıyla alanlardaydı.

İZMİR

İzmir’de Gündoğdu Meydanı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan basın açıklamasında barışı simgeleyen beyaz tülbentlerin takıldı.

Açıklamada, “Savaşlara karşı barışa ses ver” pankartı açıldı. Sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Biji bratiya gelan”, “Biji aşiti” sloganları yükseldi. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Murat Çepni ile Gülistan Kılıç Koçyiğit katıldı.

Açıklama öncesi Praksis Müzik Grubu barış ve kardeşlik şarkılarını seslendirerek, kitlenin de kendilerine eşlik etmesini ve İzmir'den Diyarbakır'a barış talebini yükseltilmesini istedi. 

Ardından ortak açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emperyalist savaş politikalarına karşı barışın elzem olduğunu belirterek, “Tek adam yönetimi yapay kutuplaşmalarla ülkeyi gerilimlere sürüklerken Kürt sorununa ilişkin geleneksek inkâr çizgisini devam ettiriyor. Kayyum sistematiği ve kitlesel tutuklamalarla Kürt halkının iradesi yok sayılıyor. Taliban meşru görülürken 6 milyon insanın oy verdiği HDP terörist olarak hedefe konuyor. Siyasal cinayetler ve ırkçı saldırılar cumhur ittifakının kışkırtıcı kutuplaştırıcı politikaları ile desteklenirken halklar, tüm bu kışkırtmalarla ile savaşsız, çatışmasız bir ülkenin mümkün olmayacağına ikna edilmeye çalışılıyor. Oysaki Kürt sorununun Kürtlerin kimliğiyle, diliyle, eşit hak ve özgürlükler temelinde çözülmesi demokrasi ve barışın bir arada yaşamanın teminatı olduğu her geçen gün daha çok anlaşılıyor. Savaş ve yıkım politikaları kaybediyor” dedi. Açıklama sloganlarla sona erdi.

BODRUM

Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri de 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin "Barış için yürüyoruz" şiarıyla Bodrum Tepecik Camisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda “Barış için yürüyoruz, halk barış istiyor” pankart ve dövizleri açıldı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekilli Serpil Kemalbay ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Sol Parti Bodrum İlçe Başkan, Oben Konyalıoğlu, dünya genelinde büyük bir savaşın olduğuna işaret ederek, “1 Eylül 1939 bu yana 82 yıl geçti. Yüzyıllardır insanların yaşamın kabusa çeviren soğuk savaş ve çatışmalar son 82 yılda ara vermeden devam etti. Bugün de dünyanın hiç ummadığı kadar savaş, çatışma,  kriz yaşanıyor. Kapitalizm Ortadoğu’da, Afrika’da kendi krizin açmak için savaşı körüklüyor" diye konuştu.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise, halkların kardeşliği ve eşitliği için Türkiye’de ve dünyada barışın inşa edilmesi için mücadele ettiklerini ifade etti.

MANİSA

Manisa Emek ve Demokrasi Güçleri de, Manolya Meydanı’nda 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutladı. “Emperyalizme, gericiliğe, savaş politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik,  emek ve barış mücadelesini yükselteceğiz"  Yazılı pankartın açıldığı alanda sık sık “Savaşa teslim olmayacağız”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganı atıldı. Burada açıklamayı yapan  Eğitim-sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubai Yüksel okudu. Yüksel, yükselen savaş politikalarına karşı barış mücadelesinin büyütülmesine dikkati çekti.

AYDIN

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, Aydın Kent Meydanı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı İHD Aydın Şube Başkanı Melek Demir okudu. Demir, "Barış mücadelesinin en çok da yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde yükseltilmesine ve süreklileştirilmesine ihtiyaç var. Birlikte, ortak, örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize olan inancımız her zamankinden daha güçlüdür" dedi. 

KESK Denizli Şubeler Platformu ise 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü Candoğan Parkı'nda yaptığı açıklamayla kutladı.