F Oturumu’nda hasta tutsak Çelebi'nin tahliyesi istendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul’daki “F Oturumu”nda 70 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi'nin tahliyesini istedi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun düzenlediği “F Oturumu”nun 491’incisi koronavirüs tedbirleri nedeniyle sanal ortamda gerçekleşti.

İHD’nin sanal ağlardaki hesabında yapılan açıklamada özellikle Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna dikkat çekildi.

İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutuklu bulunduğunu hatırlattı.

Barut, hasta tutsakların büyük kısmının infaz yasası kapsamı dışında tutularak ölüme terk edildiği tepkisinde bulundu.

Barut, “Bu düzenlemeyle anayasal olarak güvence altına alınan ‘eşitlik ilkesi’ ve bu ilkenin ihlaline bağlı olarak sağlık ve yaşam hakkı ihlal edilmekte ve tüm çabalara karşın hasta mahpusların yaşadığı ağır sorunlar devam etmektedir” dedi.

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amacıyla Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevine sevk dilen 70 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi’nin  kronik böbrek yetmezliği, kan kanseri, yüksek tansiyon hastası olduğu bilgisini veren Barut, şunları ekledi:

“Haftada 3 defa diyalize giren ve kan kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi gören  Çelebi, tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen infaz ertelemesi taleplerine halen olumlu yanıt verilmemiştir. Hapishanede tutulduğu her gün Çelebi’yi ölüme yaklaştırmaktadır.”

Çelebi’nin haftada 3 gün diyalize girmesinin yanı sıra kemoterapi aldığını ve pek çok rahatsızlığının olduğunun söyleyen Barut, bu nedenlerle Çelebi’nin cezaevinde yaşamının sürdürebilmesinin imkansız olduğunu kaydetti.

Barut, kanser tedavisinin cezaevinde yapılmasının imkansız olduğunu ifade ederek, “Mehmet Ali Çelebi hakkında acilen ceza infazının ertelenmesi kararı verilerek serbest bırakılması ve dışarıda daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması için gerekli adımların atılması sağlanmalıdır” dedi.

Barut, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa çağırdı.

Ankara’da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 363’üncü haftasında Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna dikkat çekti.

İHD Şube binasında yapılan basın toplantısında Çelebi’nin bir an önce tahliye edilmesi talep edildi.