‘Faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kuracağız’

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri, Ankara Altındağ’da Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırıyı Kadıköy’de protesto etti: “Faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kuracağız.”

İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri, Ankara Altındağ’da Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırıyı Kadıköy Eminönü İskelesi önünde protesto etti. Polis ablukası altında yapılan eyleme, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul Eşbaşkanı Erdal Avcı ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada, “Irkçılık ve şovenizm faşizmi besliyor, faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kuracağız” yazılı pankart ile “Göçmenler kardeşimiz emperyalist güçler düşmanımızdır” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın hakların kardeşliği”, “Göçmenlerden değil devletlerden hesap sor” sloganlarının atıldığı eylemde, bir konuşma yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, dün Altındağ’da Suriyeli göçmen ve mültecilere karşı yapılan saldırının, geçmişte ülkede yaşanan 6-7 Eylül olaylarını, Maraş, Sivas katliamlarını anımsattığını söyledi. O linç yığını kontrolden çıktığında ne yapabileceğini, ne gibi katliamlara, tarihsel düşmanlıkla yol açabileceğini tarihten bildiklerini hatırlatan Piroğlu, bu linç yığınlarından sadece faşizmin, iktidarların beslendiğini de çok iyi bildiklerini vurguladı.

‘ONLARIN SEÇİMLE GİTTİĞİNİ BEKLEME LÜKSÜMÜZ YOK’

AKP-MHP iktidarının kaybettiğini ve kaybettikçe de saldırganlaştığının altını çizen Piroğlu, şunları kaydetti: “İktidarın artık bir seçim kazanma şansı yok, ama bizim seçimde onların gittiğini bekleme lüksümüz de yok. Bütün pratikleriyle ortaya koydular ki, gitmek istemiyorlar ve gitmemek için ülkeyi çökertmeye devam ediyorlar. Bunu Konya’da, İzmir HDP il binası saldırısında, orman yangınlarında ve en son da Ankara Altındağ’da gördük. Toplumu birbirine düşman ederek, yoksul halk kesimlerini birbirine karşı kışkırtarak, ülkeyi şiddet sarmalına alarak, iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. Bilmeyiz ve görmeliyiz ki, göçmen karşıtlığı sadece iktidarları besliyor. Bu ırkçı milliyetçilikten sadece faşizm besleniyor. Ve yine kabul etmeyiz ki, faşizm ülke halklarının tamamına düşmandır, kadına, işçiye, yoksula, Kürde, Alevi'ye düşmandır ve durdurmazsak, dayanışmayı büyütmezsek ve omuz omuza mücadeleyi güçlendirmezsek bu saldırılar bize doğru gelmeye devam edecek. Bunu biliyoruz, görüyor ve o yüzden diyoruz ki; iktidarın bu oyunlarına gelmeyeceğiz. Ülke haklarını bu ırkçı milliyetçiliğe karşı, bu linç güruhuna karşı yan yana durmaya, kardeş halklarıyla omuz omuza, göçmen düşmanlığına karşısında halkların kardeşliğini büyütmeye çağırıyoruz.”

‘SALDIRILARA KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Konuşmanın ardından İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Gurbet Aydoğan, AKP iktidarının bir yandan emperyalizmle işbirliği içinde ülkeyi ve bölgeyi savaşlarla yangın yerine çevirirken, bir yandan da milyonlarca insanı da yerinden yurdundan ettiğini vurguladı. AKP iktidarın, emperyalistlerle yürüttüğü pazarlıklarla ülkeyi bir mülteci hapishanesine dönüştürerek, emek sömürüsünü derinleştirdiğini hatırlatan Aydoğan, “Mülteciler en ağır işlerde, en düşük ücretlere, güvencesiz koşullarda çalıştırılarak işçi ücretlerini baskılamanın aracı haline getirildi. İşçisinden kadınına her türlü istismara ve hak gasbına açık halde tutuldular. Türkiye sermayesinin yeni kâr kapılarından biri de mülteci sömürüsü oldu. O nedenle mültecilerin Türkiye'den gitmesi halinde ekonominin ayakta duramayacağını söylüyorlar” dedi.

AKP iktidarının emek düşmanı politikalarının sonucunda muhalefetin kışktırtmasıyla, halk yaşadığı yoksullaşmanın, geçim şartlarının zorlaşmasının sorumlusu olarak mültecileri görmeye başladığına işaret eden Aydoğan, eğitimde, sağlıkta, sosyal hayatta yaşanan gerilimlerin , bu sorunları çözmesi gereken iktidardan çok mültecilere yönelir hale geldiğini belirtti. Bütün bu kışkırtmalar sonucunda dün Ankara’nın Altındağ ilçesinde tehlikeli bir kıvılcım çakıldığını kaydeden Aydoğan, Altındağ’da polisin gözü önünde Suriyelilerin yaşadığı bölgelerde bir pogrom yaşandığını hatırlattı. Aydoğan, polisin engel olmaktan çok “yanınızdayız” diye adeta koruma sağladığı ve dışarıdan takviye sağladığı faşist saldırganlar tekbirler getirerek dükkanları yağmaladığını, evlere saldırdığını, Suriyelilere ait araçları devirdi, yaktığını, yıktığını hatırlattı.

Bu pogromun suçluların başta AKP-MHP ittifakı, saldırganlara yol açan ve koruma sağlayan emniyet yetkilileri, bunların da yanında muhalefet içinde mülteci düşmanlığını teşvik ederek siyasi rant elde edeceğini sananlar olduğunu vurgulayan Aydoğan, “Biz Altındağ’daki faşist saldırının sadece Suriyelileri değil, bu ülkede faşizmin iktidarının sözde vatandaş saydığı laik kitleleri, Alevileri, Kürtleri, kadınları, emekçileri tehdit ettiğinin farkındayız. Bugün yaşanan sorunların sorumlusunun mülteciler değil emperyalistler, işbirlikçi AKP iktidarı ve ırkçı-faşist ortağı MHP olduğunun farkındayız. Irkçılık ve şovenizmle bu faşizmin geriletilemeyeceğini, aksine kışkırtılacağını ve olağan koşullarda artık ülkeyi yönetme yeteneğini yitirdiği için yeni bir olağanüstü hal bahanesi arayan AKP iktidarına aradığını sunacağının farkındayız. Hepimizin geleceğini tehdit eden faşist saldırılar karşısında sessiz kalmayacak, meşru müdafaa hakkımızı kullanacak, kardeşliğin ülkesini kuracağız” dedi.