GÜNDEM 1 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’daki nöbeti devralan gençler, Serhildan ruhuyla Özgürlük Yürüyüşü’ne katılım çağrısı yaptılar.

-Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Van Hakkari’nin önemli alanları, maden sahasına dönüştürülüyor. Çevre dernekleri ve siyasi parti temsilcileri, karşı duracaklarını söylüyor.

-Aylık yayın yapan kadın gazetesi Newaya Jin’in Eylül ayında, “Fıtratınız: İşgal-tecavüz-katliam” manşetiyle okurlarıyla buluşuyor.

-Van’ın Çaldıran ilçesinde Türk ordusunun yürüttüğü operasyonda çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtilen korucu Haki Taş’ın operasyona çıkmak istemediği için kaza süsü verilerek öldürüldüğü ortaya çıktı.

-Gerilla Mizgîn Zerya ve gerilla Zana Gevaş, fedaice ölümsüzleşmeyi kendilerine talimat bildiler. Bu emri kendileri verdi, kendileri uyguladı. 20 Ağustos’ta, yeniden filizlenmek için toprağa serpildiler.

-Ayasofya ve Kariye üzerine politik olarak birçok söz edildi; ama Hristiyanlar ağırlıklı olarak konuşmaktan çekinse de oraların müze olarak kalmasını, bu fetih duygusuna tercih ettiklerini dile getiriyor.

-Afganistan’da Talibanlar ile hükümet temsilcileri arasında başlayacak barış görüşmelerine katılacak kadınlar, 2001’den bu yana kazanılan hakların korunması için mücadele edecek.