GÜNDEM 18 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa Konseyi (AK) önünde sürdürülen Özgürlük Nöbeti, bu hafta Almanya’nın Oldenburg şehrinden gelen bir grup tarafından yürütülüyor.

-İsveç'in tanınmış yazar ve gazetecilerinden Jan Gulliou, Başsavcı Christer Petersson'un Palme davasının kapatıldığını açıklamasından sonra Kürtlerin özgür ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması taleplerinin haklı olduğunu söyledi.

-Kuruluşundan itibaren yer alan Genim İldan, Kuzey Kürdistanlı Kürtler için önemli mihenk taşlarından olan MKM’nin 29 yıllık sürecini anlattı.

-Amedli Zelal Sidem, Cenga Heftanin Hamlesi’nde, başından beri büyük rol oynayan YJA STAR gerillalarından biriydi. “Biz, Reşit Serdar’ın savaşçılarıyız, gölgenizi bile bu topraklarda bırakmayacağız” derdi.

-Heftanin’de yaralanan YJA STAR gerillası Asmîn Bindar, iddia, kararlılık ve inancı sağlam olan gerillanın, Heftanin’de yeni döneme uygun taktik zenginlikle bir tarz oluşturduğunu söyledi.

-Küresel ısınmanın en bariz sonuçlarından olan kuraklıklar Avrupa kıtasında yapılan ölçümlerle daha net görülürken, Fransa ve Almanya örneklerinde olduğu gibi su kaynaklarındaki azalmanın tarım başta olmak üzere birçok alanı olumsuz etkilemesi bekleniyor.

-DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, birileri için Mescid-i Aksa nasıl bir ibadethane ise Dersimliler için de Munzur Gözeleri’nin ibadethane olduğunu söyledi.

-Van’ın Tuşba ilçesinin belediye gaspçısı Salih Akman, belediye personel amirlerini tamamen yakınlarından oluşturdu.

-Küresel ısınmayla birlikte her yıl giderek daha fazla yok olan buzullar, artık geri dönüşü olmayan bir erime düzeyine ulaşmış durumdalar.

-2016’daki barış anlaşmasına rağmen şiddet eylemleri ve katliamların devam ettiği Kolombiya’da BM verilerine göre sadece bu yıl içinde en az 33 toplu katliam yaşandı.