GÜNDEM 20 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Heftanin’e 29 Ağustos 2019’da başlatılan ve bu yıl 17 Haziran’da yeniden devam ettirilmek istenen işgal saldırılarında gerillanın direnişi karşısında çakılıp kalan Türkiye’nin, özellikle Heftanin ve Bradost alanını hedef seçmesinin nedenlerini, Heftanin bölgesinin iki büyük aşireti olan Berwari ve Zêbari aşiretinden Dr. Kamuran Berwari Dr. Hişam Zêbari’ye sorduk.

-Suriye Anayasa Komitesi toplantıları, 24 Ağustos'ta Kürtler ve Kuzey-Doğu Suriye temsilcileri olmadan Cenevre'de başlıyor. Türk devletinin Suriye'yi işgalinin 4'üncü yıldönümünde yapılan görüşmeler yine başarısızlığa mahkum...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerini merak eden bir grup Alman kitapsever “Demokratik Uygarlık Manifestosu 3- Özgürlüğün Sosyolojisi” isimli kitabı birlikte okuyup tartışmak için okuma grubu kurdu.

-Türk devleti, Van-Rojhilat (İran) sınırına, İran tarafından gelen göçmenleri engellemek iddiasıyla duvar inşa ediyor.

-HDP’li Nadiye Gürbüz, toplumsal muhalefetin büyümesinde en önemli rolün kadınlar olduğunu belirterek, "O yüzden en dinamik kesim olan kadınlara saldırıyorlar" dedi.

-İlk gördüğümde ve sözlerini işittiğimde, “Bu, Güney halkının gerçek yüzüdür, iç yüzüdür, saklı yüzüdür” deyiverdim. Gerilla Agit Çiya, Cenga Heftanîn’in Güney yüzü oldu.

 

-“Erdoğan’a hakaret” edildiği iddiasıyla Türkiye, İsviçre’de çok sayıda kişinin yargılanmasını istedi. İsviçre Adalet Bakanlığı ise çareyi devlet başkanlarına hakareti suç sayan yasayı değiştirmekte buldu.

-Yapılan bir araştırma, kadınların başbakan veya başkanlık görevinde olduğu ülkelerin küresel sağlık krizinde daha hızlı, kararlı ve ölümleri azaltmaya odaklı politikalarla öne çıktığını gösteriyor.