GÜNDEM 3 AĞUSTOS 2019

3 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-DAİŞ çetelerinin Şengal'e saldırmasının üzerinden 5 yıl geçti. Êzidîlere yönelik soykırımın ardından YJŞ ve YBŞ birlikleri kurulurken, soykırımın 5. yıldönümü dolayısıyla 3 Ağustos "Feminisid’e karşı eylem günü” ilan edildi.

-Siverek T Tipi Cezaevi’nin Yeni Yaşam gazetesini “Kurum güvenliğini tehdit ettiği” bahanesiyle sansürlediği ortaya çıktı.

- ‘Değişim ve Özgürlük için Sende Ayağa Kalk’ hamlesine dikkat çeken PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, öncelikle kadınların ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

-Şengal'de Êzidîlere yönelik soykırımın 5. yıldönümüne ilişkin FEDA tarafından yapılan açıklamada, "Şengal katliamından sorumlu olanlar kimlik ve yetki gözetilmeksizin kesinlikle yargılanmalıdır" denildi.

-Hakkâri merkezde, kayyum nasıl bir enkaz bıraktı, kent sakinleri ne düşünüyor, yeni belediye başkanları nasıl ve hangi koşullarda çalışıyor?

-Efrîn’in göçe maruz kalan öğretmenleri, okulların tatile girmesinden sonra, Ş. Polat Efrîn Akademisi bünyesinde açılan birinci Ş. Mamoste Egid Devresinde branş, ideolojik ve kişilik eğitimleri görüyor.

-Kadın Gazetesi Newaya Jin’ın Ağustos Sayısı ‘Demokratik topluma ulaşmanın anahtarı özgür kadın mücadelesi’ manşetiyle çıktı.

-ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması (INF)’ye son verilmesi ardından yerden havaya fırlatılan yeni füze geliştirmeyi hızlandıracağı duyuruldu.

-İnsan faaliyetlerinden kaynaklı küresel ısınma olmasaydı, Avrupa ülkelerini geçtiğimiz ay vuran aşırı sıcaklıklar, 1,5 ile 3 derece daha düşük olacaktı.