GÜNDEM 3 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Tarih boyunca hep fermanlarla yüz yüze kalan Êzidîler, son büyük fermanı, 3 Ağustos 2014'te tarihi bir ihanetle birlikte yaşadı. Çağdaş Derwêş ve Edûlêlerin koruduğu Şengal, ferman ve ihanete örgütlenmeyle yanıt verdi.

-DAİŞ saldırısıyla birlikte Rojava’ya sığınan Êzidîleri karşılayanlar arasında olan Tirbespiyêli Êzidî Faris Şemo, HPG ve YPG’ye hep minnettar kalacaklarını söyledi.

-Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Ağustos sayısı 'Güvence örgütlülüğümüzdür' manşeti ile çıktı.

-Seni anlatabilmek, bir yoldaş yüreğinin dili olsa da konuşsa, bir yoldaş gülüşünde bulabilsem seni. Dağların yüceliğinde gizli kalan hikayelerin bir anlatıcısı olsam da anlatsam seni Kürdistanlı çocukların gözlerine.

-Heykeltıraş Erdal Tut hünerli elleriyle toprağa, taşa ve ağaçlara can veriyor. Bu işi yapanların mesleğini sevmesi ve sabırlı olması gerektiğini söyleyen Tut, en büyük hayallerinden birin Tahir Elçi'nin heykelini yapmak olduğunu belirtti.

-400 binden fazla siteye erişim engeli var, 2016’dan bu yana binlerce kişi sanal medya yüzünden tutuklandı ya da gözaltına alındı; ama hükümete yetmiyor çünkü birçok şeye tepki buralardan yükseliyor.

-Ölümden bir an çalıyorum, biraz ruh alıyorum ölümsüzlükten ve ona dokunuyorum. İlk değildim ama bu zamanda onları kamerasına ve oradan yüreğine nakşeden bendim…

-Bugün Polonya’nın sınırları içinde bulunan Nazilerin toplama kampı Auschwitz'de Sinti ve Romanlara yönelik soykırımı anma günü için anma töreni düzenlendi.