GÜNDEM 5 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İşgal saldırısı başladığında Heftanin'de bulunan ama yaralandıktan sonra alandan çıkarılan Deniz Ararat, tanıdığı Heftanin kahramanlarını anlattı.

-Osyan köyünden olan gerilla Bîrhat Osyan ve Zinar Herekol şehit düşmeden önce Osyan'da yaşayan halka, düşmana karşı onurlu bir duruş sergileme ve değerlerine sahip çıkma çağrılarında bulunuyor.

-Tiyatro sanatçısı ve İsveç Barış Konseyi İkinci Başkanı Kemal Görgü, Palme cinayetinin kapatılmasından sonra İsveç'in Kürtlerden özür dilemesi ve PKK'yi “terör örgütleri listesi”nden çıkarması gerektiğini söyledi.

-Kanadalı Uzman Doktor Gabor Maté’ye göre, alkol ve uyuşturucu dahil birçok bağımlılığın gerçek nedeninin çocuklukta yaşanan bazı tecrübelerle doğrudan bağı varken, çocuk eğitimindeki ‘doğru bilinen yanlışların’ olumsuz etkilerine dikkat çekiliyor.

-Yapılan son bir araştırma, bugüne kadar ‘aşırı endişe yaratmakla’ suçlamalarına maruz kalan BM İklim Konseyi’nin 2005’ten bu yanaki küresel ısınma senaryolarının gerçeğe oldukça yakın olduklarını gösteriyor.

-Kanada’da yapılan bir araştırmada bugüne denk ilk kez bir dinozorda kanser hastalığı izine rastlandığı duyuruldu.

-IMF verilerine göre aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkenin bu yıl salgın nedeniyle turizm sektöründe yaşayacakları ekonomik kayıp, milli gelirin yüzde 2’si ile 6’sı arasında değişecek.

-Belarus'ta 9 Ağustos günü yapılacak devlet başkanlığı seçiminde 26 yıldır ülkenin iktidarını elinde tutuna Lukaşenko’ya karşı aday olanlar arasında üç kadın var.