GÜNDEM 7 AĞUSTOS 2019

7 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Hasankeyf’ten Kaz Dağları’na ekoloji direnişlerinin birleşmesi gerektiğinin altını çizen HDP milletvekili Murat Çepni, bunun aynı zamanda savaş karşıtı bir mücadele olduğunu vurguladı.

-Avukat ve araştırmacı yazar Foti Benlisoy, savaş mağduru göçmenleri sınır dışı etme politikasıyla iktidarın bütün siyasi partilerin toplumsal tabanında görülen göçmen karşıtı reaksiyonu kendi saflarına çekmeye çalıştığına dikkat çekti.

-Şengal’den Botan’a kadar mücadeleye koşturan; direniş ruhunu taşıyan öncü kadınlardan biriydi Şerjin Herekol.

-Avrupa Konseyi (AK) önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen nöbet eylemini bu hafta Almanya’nın Kassel şehri ve çevresinden gelen Kürtler sürdürüyor.

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin yaptırımları kaldırması halinde görüşmelere hazır olduklarını açıkladı.

-Erdoğan rejiminin Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermesi, aynı rejimle mülteci pazarlığı yapan Avrupa Birliği’nde “endişelere” yol açtı. AB, mültecilerin geri gönderilmesi için “yasadışı” dedi.

-Dünyanın geleceğinde en önemli sorunların başında gelen küresel ısınmanın beklenenden 0,5 derece daha fazla olması halinde sadece Çin’de her yıl on binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açacak.

-Birleşmiş Milletler, Zimbabwe’de açlık çeken milyonlarca kişiye yardım etmek için 331 milyon dolar bağış çağrısında bulundu. 16 milyon nüfuslu ülkede 5 milyon kişi gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.