GÜNDEM 12 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Ramazan Bayramı’nı kutlayan, KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, "Kürdistanlılar olarak bu bayramda şehitlerimize çok daha fazla sahip çıkalım. Anılarına daha güçlü sahip çıkarak soykırımcı faşist düşmanın saldırılarına yanıt verelim" açıklamasında bulundu.

-HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, iktidarın yeni anayasa tartışmalarının ciddiyetsizliğine işaret ederek, “Demokratik anayasayı tartışabilecek asgari bir özgürlük ortamı dahi yok” dedi.

-Telefon aracılığıyla kızı Berivan Abiş'e cezaevinde yaşadıkları sıkıntıları anlatan tutsak Emine Abiş, koronavirüse yakalananların sayısında artış olduğunu ama buna rağmen test yapılmadığını iletti.

-Kolombiya’da devam eden eylemleri yorumlayan Gazeteci Aykan Sever, ülkede artan şiddet, yoksulluk ve kokain kartellerinin etkisinin artık kapatılamayacak seviyelere geldiğini söylerken haklın da artık farklı bir yol arayışında olduğunu ifade ediyor.

-Rojava için Acil Durum Komitesi, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a bir mektup yazarak PKK’nin önde gelen isimleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Murat Karayılan’ın yakalanması için konulan ödülün kaldırılmasını istedi.

-Alman polisi tarafından keyfi şekilde gözaltına alındıktan sonra hücresinde çıkan yangında hayatını kaybeden Amed Ahmed’in polisteki orijinal dosyasının silindiği ortaya çıktı. Ailesi polis hakkında suç duyurusunda bulundu.

-Danimarka Parlamentosu, ülkeye iltica başvurusunda bulunacaklar için “üçüncü” ülkelerde prosedürün sürdürülmesi konusunu tartışıyor.