GÜNDEM 17 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk devletinin, KDP’yi esir aldığını söyleyen KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, “Rotasını şaşırmış, yanlış ve tehlike bir yola girmiş” dedi.

-İmralı tecridinin yalnızca hukuki zeminde değil, toplumsal olarak da ele alınması gerektiğini belirten avukat Ümit Dede, "İmralı Cezaevinde uygulanan infaz rejimi çok somut olarak tüm cezaevlerini ve toplumu etkiliyor" dedi.

-Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz eğer enflasyona karşı sağlam bir asgari ücret belirlenmez ise tüm çalışanların 2021’e 1-0 yenik başlayacağını ifade ediyor.

-HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, partisinin kapatılması ve tehdit edilmesine "Ne yaparlarsa yapsınlar, HDP dimdik ayakta" şeklinde yanıt verdi.

-Geçtiğimiz yıl ayrıldığı erkek tarafından saldırıya uğrayan Meryem Şahin'e destek veren kadınlar Hamburg Eyalet Mahkemesi önünde Çarşamba günü dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

-İsveç Sol Parti, Olof Palme cinayetinden sonra Kürtleri hedef gösteren İsveç'in yaptığı hukuksuzluk  ve haksızlıkları üstlenmeye ve Kürtlerden özür dilemeye çağırdı. 

-Almanya'nın Hamburg kentinde bu yıl Kürt film festivalinin 11'incisi düzenleniyor.

-BM’ye göre, önlem alınmaması durumunda küresel ısınmanın dünya üzerindeki ağır baskısı insani gelişmeyi durduracak düzeye ulaşacak.

-Çin’in bu ay başında Ay’dan numune alma amacıyla gönderdiği sondaj aracının başarılı bir şekilde geri döndüğü duyuruldu.

-Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, ilk kez Birleşik Krallık'ta pandemi nedeniyle kırılgan hale gelen ailelerin çocuklarını beslemek için bir kampanya çerçevesinde yardım dağıttı. Hükümete sert eleştiriler geldi.

-Kuzey Afrika'nın en popüler yemeği olan kuskus, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine girdi.