GÜNDEM 18 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-HPG komutanlarından Haki Armanc, Güney Kürdistan'da yaşanan gerginliğe dikkat çekerek, KDP'yi duyarlı ve sorumlu olmaya çağırdı. Armanc, "Hiç kimse gerillanın önünde duramaz" diye uyardı.

-Mücadele ile dolu bir yılı geride bıraktıklarının söyleyen YPJ savaşçısı Hewlêr Hêvî, ezilen halklara umut olan Rojava Devrimi'ne sahip çıkma çağrısında bulundu.

-Suriye'yi 2016'dan karşılıklı çıkarlarına göre biçimlendirmeye çalışan Rusya ve Türkiye, anayasa komitesi görüşmelerinde BMGK'nin 2254 sayılı kararının arkasından dolanarak Cenevre'yi de etkisizleştirmeye çalışıyor.

-Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, zorlu şartlar altında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sorununun toplumun en temel yarası olduğuna dikkat çekti.

-Doğu Kürdistan doğumlu İsveçli Milletvekili Amineh Kakabaveh, Türk devleti tarafından rehin alınan HDP'li seçilmişlere yılbaşı dolayısıyla dayanışma mesajları yolladı.

-Avrupa Adalet Divanı, kaçak göçmenlere kapılarını sıkıca kapatan ve hiçbir sığınma başvurusunu kabul etmeyen Macaristan’ın iltica sisteminin AB hukukuna uygun olmadığına karar verdi.

-Van’da 2011’de yaşanan depremin ardından ve devam eden kayyum rejimiyle birlikte Van’ın tarihi evleri yok olma noktasına geldi.

-Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’nin (CIRC) verilerine göre, bu yıl içinde en az 19,3 milyon kanser vakası tespit edilirken, her 10 kişiden biri kanserden yaşamını yitiriyor.