GÜNDEM 19 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-Zap, Metina ve Avaşin’de devam eden savaşın PKK savaşı olmaktan çıktığını söyleyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Bu savaş Kürt halkının savaşıdır, ulusal bir savaştır. Kürt halkı ve demokrasi güçleri bu savaşta gerilla mücadelesine destek vermeli" dedi.

-Önce Haki Karer bir yıl sonra da Halil Çavgun’un şehadeti Kürt özgürlük mücadelesi için tarihi bir sürecin kapısını araladı. Çavgun’un katledilmesine yanıt olarak Hilvan’da başlatılan direniş, Türk devletinin işbirlikçilerine diz çöktürecekti…

-Tüm Avrupa'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle başlatılan imza kampanyasında Köln’de toplanan 5 bin 500 imza BM’ye gönderildi.

-Türk devletinin zulmüne karşı 1993 yılında gerilla saflarına katılan Azime Urfa, mücadelesi ve direnişi ile özgürlüğe adanmışlığın sembolü oldu.

-Feraşîn Yaylası, adeta askeri bir üsse çevrildi. Onlarca köye ve yüzlerce haneye elektrik verilmiyor. Köylüler, devletin ambargosuna inat ayakta durmaya çalışıyor.

-Focus dergisinde yayınlanan bir haberde, Türk Cumhurbaşkanı Erdoağn’ın bir yandan İsrail’le ekonomik ilişkileri arttırırken, diğer yandan Filistin sorununu ‘nasıl enstrümantalize ettiğine’ dikkat çekildi.

-Küresel ısınmayla birlikte daha fazla gündeme gelen kutup bölgelerindeki buzul erimelerinin başlıca nedenlerinden birinin kar fırtınalarının giderek daha az meydana gelmesi olduğu sağlanıyor.

-Paris’te yapılan Afrika Zirvesi’nde Afrika Ekonomi Zirvesi’nde kıtanın ekonomisinin krizden çıkışı için yüz milyarlarca dolara ihtiyacı olduğunda fikir birliği sağlanırken, bu finansmanın nasıl sağlanacağı tartışılıyor.