GÜNDEM 5 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

Hiçbir kadın cinayeti ve saldırının münferit olmadığını belirten HDP Kadın Meclisi Üyesi Alp, topluma da sirayet eden bu zihniyetin önünün sadece ortak ve örgütlü mücadeleyle alınabileceğini söyledi.

-Türk ordusunun Garê ve Heftanîn'de yenilgiye uğradığını söyleyen Akademisyen ve siyasetçi Kamîran Berwarî, Türk devletinin Medya savunma alanlarına saldırarak bu yenilgileri telafi etmeye çalıştığını söyledi.

-Maxmur'dan Kerkük'e kadar DAİŞ çetelerine karşı yıllarca savaşan gerilla Zozan Pelşîn'in sesinde özgürlük ruhu yaşıyordu. Gerilla Zozan, 2018 yılının Haziran ayında Türk devletinin saldırısı sonucu Şırnak'ta şehit düştü.

-Van’da kalan çınar ağacı ve son Van Evi, betonlaşmaya karşı direniyor.

-Çocuklar için Kürtçe Çîrokên Gulê (Gulê’nin Hikâyeleri) kitap dizisini kaleme alan Kerem Tekoğlu (Keremo), “Ortadoğu’nun en eski ve zengin dillerinden Kürtçeyi yaşatmak için bu dilin deryasına bir damla su katma derdindeyiz” dedi.

-Fransa’da geçtiğimiz yıl kabul edilen ‘israf karşıtı yasaya’ eklenen bir bakanlık kararnamesiyle, plastik ambalajlara aşamalı olarak son verilmesi hedefleniyor.

-Uluslararası düzeyde yapılan bir araştırmada, meme kanserine yakalanan kadınların önemli bir kısmının kemoterapiden geçmeden tedavi edilmelerinin mümkün olacağı vurgulanıyor.

-İç çatışmalar ve yoksullukla boğuşan Afrika ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) son aylarda yeniden ortaya çıkan Ebola salgınının son bulduğu duyuruldu.