Gezi Davası: Osman Kavala tahliye edilmedi

Gezi Davası'nın duruşmasında Osman Kavala'nın tutukluluğunun devam etmesi kararı verildi.

Aralarında Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 7 sanıklı Gezi Davası’nın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde bozulmasının ardından, İş İnsanı Osman Kavala'nın yargılandığı dava dosyası ile birleştirilmesi sonrası açılan davanın ilk duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi görüldü. Duruşmaya Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Osman Kavala, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, diğer tutuksuz sanıklar da duruşmaya katıldı.
Duruşma başlamadan mahkeme heyeti, salgın koşullarına uyulmadığını ileri sürerek, salonun boşaltılmadığı takdirde mahkemeye ara vereceğini söyledi. Salonun boşaltılmasının ardından mahkeme salonuna dönen mahkeme başkanı, İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararını okudu.
Tutuksuz yargılanan Mücella Yapıcı, "Bozma ilanını reddediyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

HUKUKSUZLUĞA DİKKAT ÇEKİLDİ

Mahkeme başkanı, ardından Avukat Can Atalay'a bozma kararına karşı ne söyleyeceğini soruldu. Atalay, "Beraat kararı temyiz görmeden, savcılık makamı temyiz etmeden kesinleşti. Yargıtay gökyüzünün altındaki her şeyi dosyadaymış gibi toplamaya çalışıyor. Tayfun Kahraman hakkında takipsizlik kararı var. Savcılık makamı 'yeni delil buldum' diye kaldırmayı talep edebilir ama bunun hukukla alakasının olmayacağı açık" diye konuştu.
Bozma kararına karşı diyecekleri sorulan tutuksuz yargılanan Tayfun Kahraman DA bu dosyada hiçbir şekilde hukuki olarak değerlendirilebilecek bir iddia bulunmadığını söyledi.

'HİÇBİR DELİL OLMADAN...'

İş insanı Osman Kavala da bozma kararının altında yatan gerekçenin farklı davaların birleştirilmesinin önünü açmak olduğunu belirterek, "Hiçbir delile dayandırılmadan benim ve diğer sanıkların hükümeti devirmek için gizli bir yapılanma içinde olduğumuz iddia ediliyor. Davaların birleştirilmesi, sekiz yıl önce algı için hazırlanmış ama mahkemelerin verdiği beraat kararıyla inandırıcılığını kaybetmiş bir senaryoyu canlandırma teşebbüsü olacaktır" diye konuştu.
Kavala'nın ardından avukatı Köksal Bayraktar söz aldı. Av. Bayraktar, müvekkilinin bin 811 gündür tutuklu olduğuna işaret ederek, müvekkilinin hem fiziken hem de ruhen yıprandığını belirtti.
Mahkeme heyeti, 30 dakikalık bir aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, oy çokluğuyla Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme başkanı karara muhalefet şerhi koydu.
Duruşma 6 Ağustos'a ertelendi.