Gezi ve Kobanê davaları protesto edildi

Gezi Davası'nın duruşması öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, Gezi ve Kobanê davalarının kumpas davaları olduğu belirtildi.

Gezi Parkı Davası'nda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki bozulma kararının ardından yargılama İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Taksim Dayanışması, duruşma öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Gezi Yargılanamaz" pankartının açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Alican Önlü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

'TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLİYOR; GEZİ ONURLU DİRENİŞTİR'

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, davayla gözdağı verilmeye çalışıldığını söyledi. Davanın delilsiz olduğunu dile getiren Durakoğlu, "2013'ten bu yana görülen davalar beraatla sonuçlandı. Bu da beraatla sonuçlanacaktır. Gezi kriminalize edilip topluma gözdağı verilmeye çalışılıyor. Gezi onurlu bir direniştir. Gezi demokratiktir, barışçıldır” dedi.

 Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Akif Burak Aktar okudu. Demokrasi tarihinin en parlak ve onurlu sayfalarından biri olan Gezi’nin, hukuka ve gerçeğe aykırı iddialarla, bir kez daha yargılanmak istendiğini söyleyen Aktar, şunları söyledi:
"Gezi'yi kirletemezsiniz! Gezi Direnişi'ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz. Tarihsel gerçekliği çarpıtma gayretiyle; tarafsızlığı ve masumiyeti çoktan tartışmalı hale gelmiş kurum ve kişilerin sipariş senaryolarıyla, bu ülkenin özgürlük umudu Gezi'nin, demokratik hak ve taleplerimizin, parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için direnen milyonların, Abdocan'ın, Mehmet'in, Ethem'in, Medeni'nin, Hasan Ferit'in, Ali İsmail'in, Ahmet'in ve Berkin'in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gezi biziz, kurgu değil gerçeğiz."

'GEZİ DE KOBANÊ DE KUMPASTIR'

İlk açıklamanın ardından yargılanan kişiler adliyeye girerken dışarıda kalan vekiller ise ayrı bir açıklama yaptı. İstanbul'da Gezi davasının Ankara'da ise Kobanê Davası’nın olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Sezai Temelli, her iki davanın birer kumpas davası olduğunu ve kabul etmediklerini söyledi. Temelli, Gezi ve Kobanê Davası’nda yargılananların Türkiye'de demokrasi mücadelesi verdiğini ve sadece iktidara muhalefet ettiği için mahkeme salonlarında yargılandıklarına dikkati çekti.

'ASIL BİZ YARGILIYORUZ'

"İktidarın talimatı ile hareket eden bu yargıyı yargılayan biziz” diyen Temelli, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gezi’de yan yana gelenler Türkiye'nin bu gidişatına o günden karşı çıkanlardır. Özgürlük ve demokrasi isteyenler orada yan yana gelmişlerdir. Aynı olay Kobanê direnişinde de söz konusudur. Eğer bu direniş başarıya ulaşmasaydı, ırkçı ve mezhepçi anlayışın Türkiye'yi nerelere süreceklerini biz biliyoruz. Bu ülkenin çoğulcu demokratik bir sisteme kavuşabilmesi cinsiyetçilik ırkçılık ve mezhepçilik ile her yerde mücadele etmek gerekiyordu ve bizde öyle yaptık. Suçlu değiliz, tam tersine barış, demokrasi ve özgürlük için mücadele edenleriz. Anayasayı tanımayan bu rejimin aslında gelmiş olduğu durumu çok net bir şekilde özetlemektedir. Bizler yan yana, omuz omuza bu faşist rejime karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. İnanıyoruz ki tez zamanda bu rejim çöküp gidecek bu mahkeme salonlarına adalet gelecek ve bu rejim bu salonlarda yargılanacaktır."