Güney’de Ali-Cengiz ortaklığı

Türk iktidarının sermaye transferi ve kamu ihaleleriyle palazlandırdığı Cengiz Holding, taşeronları vasıtasıyla KDP’li Ali Ewnî ile ortaklık yaparak, Güney Kürdistan’da işgali kalıcılaştırmak için güvenlik yolları yapıyor, ağaçları Türkiye’ye taşıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözde beşlisinden olan Cengiz Holding, Kuzey Kürdistan’daki baraj, HES ve maden talanıyla yetinmeyerek, zaten havaalanı ve yollarla aşina olduğu Güney Kürdistan’a taşeronlarıyla da uzanıyor.

AKP döneminin ihale şampiyonlarından Cengiz Holding, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki yağmanın yanı sıra Türkiye’nin askeri ve siyasi faaliyetinin bulunduğu her alanın da yedek gücü. Azerbaycan’dan Balkanlar’a kadar iş yaptırılan Cengiz Holding, KDP’nin de güvenilir şirketlerinden. Hewlêr’deki havaalanı ve Hewlêr-Altınkopri yolu yaptırılan Hasankeyf’in katillerinden Cengiz Holding, son dönemde yerli işbirlikçileri de taşeron firma olarak kullanıyor. Bunun son örneği Güney Kürdistan’daki orman kesimi ve ağaçların Türkiye’ye taşınmasıyla ortaya çıktı. Güney Kürdistan’daki ortağı ise Kürt Özgürlük Hareketi’ne hakaretleriyle bilinen KDP Politbüro Üyesi Ali Ewnî. MA’nın haberine göre; Cengiz Holding’e bağlı 3 taşeron şirket de Ali Ewnî’ye bağlı şirketlerle ortaklaşarak Medya Savunma Alanları’nda ağaçları kesip Türkiye’ye taşıyor. Aynı zamanda tarihi yerlerin de tahrip edildiği ve askeri üslerin bulunduğu toprakların daha da genişlemesi için yollar yapılıyor. Zaten Türkiye Büyükelçisi, Federe Kürdistan yetkililerine arazileri satın aldıklarını, yol yapmak için kestikleri ağaçları taşıdıklarını söyledi.

90’LARIN ŞİRKETİ

Mesut Yılmaz’ın Başbakan olduğu dönemde ihalesini aldığı Karadeniz Sahil Yolu Projesi’yle 1990’larda yolunu çizmeye başlayan Cengizler’in asıl sıçrayışı AKP’nin iktidar olmasıyla başladı. Faaliyetlerine 1987’de inşaat alanında başlayan, enerji, madencilik ve turizm sektörlerindeki yatırımlarıyla genişleyen ve büyüyen Cengiz Holding, bugün 35 şirket barındıran büyük bir sermaye grubu haline geldi. İnşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren, AKP’nin gözde sermaye grubu Cengiz Holding’in yıllık cirosu, 5 milyar doların üzerinde.

İHALELERİN KRALI CENGİZ

AKP iktidarında sıçrayışa geçen Cengiz Holding, inşaattan enerjiye AKP’nin ayarladığı birçok kamu ihalesini zorlanmadan aldı. Türkiye’deki birçok enerji dağıtım şirketinin özelleştirme ihalesini de alan Cengiz, ilk olarak 2004’te ETİ Bakır A.Ş.’yi aldı. 2005’te ETİ Alüminyum’u alan holding, elektrik dağıtım ihalelerine de damgasını vurdu. Bugüne kadar ortaklık olarak Boğaziçi Elektrik, Akdeniz Elektrik, Uludağ Elektrik, Edaş ve Çamlıbel Elektrik dağıtım bölgelerini kazandı. 3. Havalimanı projesini de kurduğu ortaklıkla alan Cengiz, son olarak İkizdere dahil Karadeniz’deki talanın temel aktörlerinden. Yağma ihalelerinde iktidarın gözbebeği olan Cengiz Holding’in yalnız ya da konsorsiyum olarak girdiği ihaleleri kaybettiği pek görülmedi. Holding, hiç zorlanmadan aldığı ihaleler nedeniyle sermaye çevrelerinde ‘ihale kralı’ olarak adlandırılıyor.

TALAN ÇARKININ 5’Lİ ÇETESİ

Artık “5’li çete olarak” adlandırılan Cengiz Holding öncülüğündeki Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Holding son 5 yılda bütün büyük işleri üstlendi. AKP’ye yakınlıklarıyla bilinen bu firmaların sicili kirli. Bir taraf diğerini ihalesiz, karşı taraf da ötekini komisyonsuz bırakmıyor. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda servis edilen tapesiyle iktidarla olan ilişkisi, halka duyduğu nefret ve düşmanlık ayyuka çıkan Cengiz, BOTAŞ ihalelerine fesat karıştırılmasına dair yolsuzluk soruşturmalarında adı geçen Limak ve akaryakıt kaçakçılığı sebebiyle gözaltına alınan Celal Koloğlu’nun sahibi olduğu Kolin, birlikte büyüdüler. Türk Cumhurbaşkanı’nın koordinasyonunda Kalyon ve Makyol da üçlüye eklendi.

DÜNYADA İLK 5’TELER

Dünya Bankası 137 ülkede 6 bin 400 ihalenin incelendiği altyapı ihaleleri raporunu güncelledi. Her yıl güncellenen listede yine Türk şirketleri ilk sırada yer aldı. Limak 49 milyar dolar ile birinci olurken, Brezilyalı Odebrecht Sa şirketİ 43 milyar dolarla ikinci oldu. Dünya Bankası'nın listesindeki 3. ve 4. şirketlerde Türkiye'den. Cengiz İnşaat 42.1 milyar dolar ile 3. sırada, Kolin ise 40.4milyar ile 4. sırada yer aldı.

BALLI VERGİ KIYAĞI

AKP ile Cengiz’in ‘dostluğu’ sadece ihalelerde kendini göstermiyor. 2010’da aralarında Cengiz’in de bulunduğu 5 farklı grubun vergi borçları silindi. Toplamda 31 milyon 485 bin liralık vergi borcunun silindiği dönem Mehmet Cengiz’e ait 420 milyon liralık bir borç da silinmişti. Vergi silme, yapılandırma adı altında dev kıyaklar her yıl tekrarlanıyor.

TÜRKİYE’DE BETON YÖNETSELLİK

Geleneksel yaşam biçimlerinin mahvı pahasına AKP iktidarı ve siyaseten tercih edilen sermaye kesimlerinin oluşturduğu beton-yönetsellik (Sömürünün temel üretimleri nihayetinde inşaat sektörünü desteklediği için bu tanım yapılabilir. İptidai üretim olan enerji, sistemin bütününü işlevsel kılarken, sistemin en temel çıktısı spekülatif emlak rantı olarak karşımıza çıkıyor), 2002’de AKP’nin iktidara geldiği tarihten beri muazzam büyümeler kaydeden bazı şirketler incelenerek tespit edilebilir.

İktidarının erken dönemindeki ekonomik büyüme başarısını borçlu olduğu deregülasyon ve doğal kaynak ekonomisinden çıkış bulamayan AKP’nin, yine aynı tercihlerin getirdiği emekçi ölümleri ve üretim darboğazıyla anılması boşuna değil; bunlar toprak rantının dağıtılış biçimlerinin doğal sonuçları olarak ortaya çıkıyor. 2004’te Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen rödovans sistemiyle madenler için işletme ruhsatı almak kolaylaştırıldı. Yine aynı yıl yürürlüğe giren 5162 sayılı Kanunla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) özel yetkilerle donatıldı. “Dönüşüm uygulamalarında kamulaştırma ve imar planı yapma yetkisi” alan TOKİ, sonraki bir düzenlemeyle Hazine arazilerini Başbakanlık onayıyla bedelsiz devralma özgürlüğüne de kavuşunca, kurum taşeron olarak kullandığı AKP’ye yakın inşaat şirketlerine kamu kaynaklarının aktarımının kilit noktalarından biri haline geldi.

Torunlar, Soma Holding, Kolin ve daha pek çok firmanın benzer hikayeleri var.

İNŞAAT-ENERJİ-DOĞA VARLIKLARI ÜÇGENİ

Her holdingi tek tek incelemeksizin şablonu şu şekilde ortaya koyabiliriz: 2004 Maden Kanunu’yla birlikte rödovans ve taşeron uygulaması yaygınlaşırken özel sektöre verilen işletme haklarıyla madenlerdeki iş cinayetleri rekor kırdı. Madenlerden çıkarılan ucuz kömür, yakıt olarak kömüre dayalı termik santrallara ve AKP’nin popüler siyasetlerini desteklemek üzere sosyal yardım biçiminde seçmenlere gitti. Madenlerdeki egemenliğin ardından HES’lerle başlayan enerji yatırımları termik santrallara kaydı (Büyük baraj projeleriyse sürüyor). Elektrik alımları yoluyla şirketlere düzenli finansman sağlanırken, yakılan kömürlerden arta kalanlar çimento fabrikalarına hammadde oldu ve inşaat sektörüne girdi oluşturdu. Kârlı maden ve enerji sektörü yatırımcıları yönlerini inşaata çevirdi; sosyal konut üretme hedefiyle yola çıkan TOKİ’ye taşeronluk yapan holdingler, kurum yoluyla kamulaştırılıp imar planlarına kavuşan Hazine arazileri üzerine inşa edilen dev projelerle AKP’nin spekülatif ranta yönelik kentsel politikalarından da destek alarak (Örneğin Kanal İstanbul Projesi) inşaatla büyüdü. Bu şablon tek yönlülük prensibine göre çalışmıyor; unsurlar birbirleriyle yer değiştirebilir, şirketlerse farklı aşamalardan sisteme dahil olabilir. İnşaat sektörünün sıradan bir aktörünün enerji ve maden sektörlerine giriş yaparak, bu sektörler arasındaki geçişkenliği lehine çevirip gelişimini hızlandırması da pekala mümkün. Bu döngünün akla getirdiği ilk şirketlerden biri, 2015 itibarıyla Türkiye’nin aktif toplamları en büyük 500 şirketi listesine giremese de 17-25 Aralık soruşturması sırasında yayımlanan ses kayıtlarında sahibi Mehmet Cengiz’in sarf ettiği ileri sürülen küfürlerle ülkenin en tanınan ve tepki çeken sermaye gruplarından biri haline gelen Cengiz Holding.

Kuruluşunu izleyen ilk yıllarda daha çok şehirler arası yol, altyapı, liman ve çeşitli idari binalar gibi kamu projelerinin inşasını üstlenen şirket, 2000’lerle birlikte enerji projelerinin müteahhitliğini yapmaya girişirken, bir süre sonra kendi enerji yatırımlarına da başladı. Aynı yıllarda madencilik sektöründe de özelleştirmeler ve işletme hakları yoluyla ağını genişletti.

Cengiz Holding’in Samgaz Doğalgaz, SelçukGaz Doğalgaz ile Boğaziçi, Meram, Çamlıbel, Uludağ ve Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketlerinde de ortaklıkları bulunuyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verileri ve AKP iktidarlarının söylemleri yan yana getirilip incelendiğinde, 2013’te enerji politikalarında ciddi bir kırılma meydana geldiği görülüyor. EPDK’dan alınan ve hâlâ yürürlükte olan elektrik üretim lisansları incelendiğinde, 59. Hükümet sırasında 259, 60. Hükümetin görev süresince 445 HES, 61. Hükümetin iktidarda kaldığı süre boyuncaysa 187 HES için lisans sağlandı. Ancak bu yönelim 20 Kasım 2013’ten sonra dramatik biçimde değişti. O tarihten itibaren kamudan özele sermaye transferinin enerji sektöründeki yaygın yolu değişti ve çoğunlukla tünel tipi mikro HES’ler üzerinden işleyen sistem, kömüre dayalı termik santrallara döndü. Bu dönüşümün en önemli sebepleri arasında, yereldeki sermaye ağlarını kurma çabasının stratejik öneminin azalmasıyla ulusal ve çok uluslu şirketlerle çalışmanın yeğlenmesi, siyaseten iktidara yakın şirketlerin 2002 dönemindeki teknolojik altyapı yetersizliğinin bugün bir ölçüde giderilmiş oluşu (Mikro HES projelerindeki düşük teknolojiye karşın termik santral piyasasına girişte hâlâ teknolojik bariyerler mevcut) ve termik santral projelerine uluslararası finansman bulma kolaylığı sayılabilir. Yine de yukarıda açıklanan şablon uyarınca sektörler arasında kolayca kurulan bağlantılar (bir sektördeki son ürün veya artığın diğerine hammadde olabilmesi) ile kârlılık temel motivasyonlar arasında: Kömür madenciliği-inşaat-kömürlü termik santral üçgeninde belirli sermaye kesimine mensup aktörlerin faaliyet göstermesi, birbirlerine hammadde sağlayan bu sektörlerdeki tüm faaliyetleri daha kârlı hale getiriyor. Cengiz Holding’in yıllara göre yatırım portföyü incelendiğinde, bu dönüşümden izler bulmak da mümkün ancak mikro HES’lerden ziyade kamu yatırımı olan dev baraj projelerinin müteahhitliğini yapan Cengiz Holding, bu dokuya tam da uymuyor. Devlet eliyle işletilen barajların inşasını üstlenen Cengiz Holding, kendisi de pek çok dev baraj projesine sahip. Bazılarına Özaltın İnşaat’ın ortak olduğu, Beyhan 1 ve 2, Yukarı ve Aşağı Kaleköy Barajları ile Gözeler HES projesi, Oymapınar HES, Kalehan Enerji Santralı ve Menge Barajı, Cengiz Holding’in sahibi olduğu yatırımlar arasında. Samsun’da Kombine Çevrim Enerji Santrallarına sahip olsa da Cengiz Holding kömüre dayalı termik santral piyasasında şu ana dek sadece Çanakkale’nin Biga ilçesinde kurulması planlanan Cenal Termik Santralı projesiyle boy gösteriyor.

GÜNEY KORE GİBİ DEĞİL

Kolin, Cengiz gibi iktidara yakın sermaye kesimlerinin enerji sektöründe baraj inşaatlarının yanı sıra termik santral projelerini de üstlenmeye başlaması, teknolojik bariyerlerin yüksek olduğu sektörlere de girilmeye başlandığına dair bir işaret veriyor. Yine de AKP’nin etrafında örülü sermaye ağının neredeyse tamamı (Cengiz Holding de dahil) en kârlı işlerini görece basit projelerden kazanmayı sürdürüyor. TCDD projeleri, otoyollar ve İstanbul’a 3. Havalimanı gibi yapı projeleri, şirketlerin gelirlerinin büyük kısmını oluşturmaya devam ediyor. Dolayısıyla AKP-sermaye bütünleşmesinde Güney Kore tipi bir karma modelden bahsetmenin imkanı yok: Güney Kore ve benzeri karma ekonomi temelli kalkınma modellerinde, devletle veya iktidarlarla bağ kuran sermaye kesimlerinin uluslararası sektörlerde rekabetçi üstünlüğü ele geçirip, ulusal pazarlarda ithal-ikameci işlev görmeleri, uluslararası pazarlardaysa ciddi pay sahibi olmaları hedefleniyordu. Samsung, Hyundai, Kia, LG gibi sıradan tüketicinin tanıdığı, Güney Kore’nin devlet destekli eski tröstlerine bakıldığında, bu hedefe ulaşmada göreceli olarak başarılı olunduğu söylenebilir. AKP’nin sisteminin çıktısıysa, ulaşım ağının genişletilmesi, dünyada vazgeçilen kömüre dayalı termik santrallara artan yatırımlar, çoğu spekülatif fiyatlı konut stokundaki yükseliş ve doğa varlıklarının sömürülmesi oluyor. Bunlara karşılık özellikle Cengiz Holding gibi şirketler, merkezi idare ve şirketlerce planlanıp yerele empoze edilen projelerde, topluluklar coğrafyalarına ve yurttaşlıklarına ilişkin haklarını muhafaza etmeye çabalıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu 9 Mayıs 2014 tarihli yazılı soru önergesine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında şu görüşme geçiyor:

Bilal Erdoğan: Dün Sıtkı Bey geldi. Ondan sonra işte bir türlü işte böyle doğru bir şekilde transfer işlemini yapamadığını, bir 10 (milyon dolar) filan olduğunu şimdiye kadar birikenin, ondan sonra onu istediğimiz zaman verebileceğini bu şekilde devam edeceğini falan.

Recep Tayyip Erdoğan: Sakın alma, sakın alma

Bilal Erdoğan: Ben almayacağım

DÜŞECEKLER KUCAĞIMIZA

Recep Tayyip Erdoğan: Yok, yok, hayır hayır alma, kendisi bize ne söz verdiyse onu getirecekse getirsin getirmeyecekse gerek yok. Başkaları getiriyor da o niye getiremiyor, laf mı. Bunlar ne zannediyor bu işi ya. Ama şimdi düşüyorlar kucağımıza düşecekler merak etme.

Bilal Erdoğan: Tamam babacığım.

Bu görüşme kaydında adı geçen ‘Sıtkı Bey’ namlı şahsın, SAM Petrol firmasının sahibi, Türkmenistan ve İran doğal gazlarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasını öngören projelerin sahibi Sıtkı Ayan olduğu sanılıyor.

İktidar-sermaye ilişkilerinin, gerektiğinde 630 milyon doları arasında toplayıp iktidarın işaret ettiği bir basın devini satın alabilecek sadık bir iş çevresi yaratmakla kalmadı.

AZERBAYCAN MADENLERİ

Cengiz Holding’e bir ‘güzelik’ de savaşta destek verilen Azerbaycan’dan. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gashgaçay, Elbeidash ve Ağduzdağ maden yataklarının etüdü, araştırılması, araştırılması, geliştirilmesi ve işletilmesi üzerinde çalışmak için Eti Bakır A.Ş.'ye, Elbeidash ve Ağduzdağ cevher yatakları 30 yıl süreyle Cengiz Holding’e ait Eti Maden bünyesindeki Artvin Madencilik A.Ş.'ye devrediyor. Karabağ savaşının ardından Demirören Grubu’nun Azerbaycan Devleti’ne ait şans oyunları şirketi Azerlotereya’yı devralmıştı. Ayrıca Kalyon İnşaat, bölgenin yollarını yapmak için anlaşma imzalamıştı. Kalyon İnşaat’ın yaptığı Fuzuli ve Şuşa kentlerini birbirine bağlayan yol inşaatın temelini Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev atmıştı.

DEVAM EDEN PROJELERİ

Cengiz Holding’in devam eden projeleri, kendi internet sayfasına göre şunlar:

* Akkuyu Nükleer Güç Santrali Deniz Hidroteknik Yapılarının Anahtar Teslimi Projelendirmesi ve İnşaatı

* Rize – Artvin Havalimanı

* Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri

* Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi Alt Yapı İnşaatı

* Trabzon – Aşkale (DAP)(DOKAP) Yolu Maçka – Karahava Arası

* Trabzon – Aşkale Yolu Zigana Tüneli

* Kaynarca Pendik Tuzla Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri

* Kastamonu – Çankırı Yolu Kırık Baraj Varyantı

* Kiğı – Yedisu Yolu Km: 0+000 – 46+260 Kesiminin Yapım İşi

* Kastamonu-İnebolu Yolu

* 5C Koridoru Otoyolu Zenica Tünel Yapımı İşi, Zenica, Bosna Hersek

* İstanbul Havalimanı – Halkalı Metro Hattı İnşaatı İle Elektromekanik Sistemlerin Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri

* Karavanke Otoyolu Tüneli Doğu Tüpü, Slovenya

* Güney Al Mutlaa Konut Projesi (N2&N3) Altyapı İnşaatı İşleri, Kuveyt

* Križevci – Koprivnica Demiryolu Hattı Modernizasyonu, Hırvatistan

* Diyarbakır – Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı Yapım İşi

* Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı

* Elin-Pelin Kostenets Demiryolu Modernizasyonu – Lot 1: “Km: 22+554 ile Km: 42+200 Arası Demiryolu Hattı, Pozisyon 1: “Km: 22+554 ile Km: 42+200 Arasında Demiryolu Hattı Modernizasyonu,

Bulgaristan

* Poprikuse-Nemila Otoyol Kesiminin Yapım İşi, Bosna Hersek.

TAMAMLANAN PROJELERİ

Yine kendi web sayfalarındaki bilgilere göre tamamlanan projeleri şöyle:

* İstanbul Yeni Havalimanının Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yapılması İşi

* Kuveyt Havalimanı Uluslararası Yolcu Destek Terminali Projelendirmesi ve Anahtar Teslim Yapım İşi, Kuveyt

* Köprü Barajı ve HES

* Menge Barajı ve HES

* Yusufeli Barajı ve HES

* Aktobe-Martuk – Rusya Sınırı 102 KM Kesiminin Yeniden Yapılması, Aktobe-Kazakistan

* MFF CAREC Ulaşım Koridoru (Zhambyl Kesimi) Lot 2 KM 162-260, Zhambyl-Kazakistan

* MFF CAREC Ulaşım Koridoru 2 Kesim Aktau-Beineu Yolu KM:632-719 (86 KM), Kazakistan

* MFF CAREC Ulaşım Koridoru 2 Kesim Aktau-Beineu Yolu KM:719-802 (83 KM), Mangisteu, Kazakistan

* Yukarı Kaleköy Barajı ve HES İnşaatı

* Atasu Barajı ve HES İnşaatı

* Ljulin Otoyolu, Sofya Çevre Yolu, Daskalovo Kesimi Sofya-Bulgaristan

* Hawler (Erbil) Uluslararası Havalimanı, Erbil-Kuzey Irak

* Ordu-Giresun Havalimanı

* Çayeli-Ardeşen-Hopa Yolu

* Erbil – Altunkopri (Perdi) Yolu Yapım ve Rehabilitasyon İşi, Erbil Kuzey-Irak

* Beyhan I Barajı ve HES İnşaatı

* Ankara Pozantı Otoyolu Kemerhisar-Eminlik Kesimi

* Sungate Port Royal Hotel ve Yat Limanı

* Hopa Limanı İnşaatı

* Giresun Limanı İnşaatı

* Alanya Yat Limanı

* Şemkirçay Barajı ve HES İnşaatı, Şemkir, Azerbaycan

* Vayhir Barajı HES ve Su Kanalları İnşaatı, Nahçıvan, Azerbaycan

* Ankara – Eskişehir Demiryolu Rehabilitasyon Projesi

* Ankara – Sivas Demiryolu Projesi Yerköy-Yozgat- Sivas Arası Alt Yapı İnşaatı

* Ankara İstanbul Hızlı Tren Projesi Köseköy- Vezirhan Arası (Kesim 1)

* Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi Vezirhan – İnönü Arası (Kesim 2)

* Ankara – Sivas Demiryolu Projesi Kırıkkale – Yerköy Arası (Kesim 2 ) Altyapı İnşaatı

* Gebze – Halkalı Banliyo Demiryolu Hattı İyileştirilmesi (Marmaray – CR3)

* Palu-Genç-Muş Arası 114 KM Demiryolu Deplasmanı Yapım İşi

* Ereğli Sahil Düzenleme İnşaatı

* Güzelceçay-Dikmen Yolu

* Hopa – Kemalpaşa – Sarp (Hopa Geçişi Dahil) Yolu İnşaatı

* 5C Koridoru Otoyolu Suhodol – Tarçın Kesimi Yapım İşi (Lot 1), Saraybosna-Bosna Hersek

* 5C Koridoru Otoyolu Lepenica-Suhodol Kesimi Yapım İşi (Lot 2), Saraybosna-Bosna Hersek

* 5C Koridoru Otoyolu Vlakovo – Lepenica Yapımı İşi (Lot 3), Saraybosna-Bosna Hersek

* Akçaabat Ayr.-Düzköy Yolu İnşaatı

* Yakakent – Gerze (Gerze Geçişi Dahil) Yolu

* Trabzon – Aşkale (DAP) (DOKAP) Yolu Köstere Deresi Gümüşhane Arası Yolu

* Trabzon – Aşkale (DAP) (DOKAP) Yolu Gümüşhane Şehir Geçişi

* Libadiye -Çamlıca Karayolu Tüneli

* Kastamonu – Çankırı (Ilgaz Tüneli Dahil) Yolu

* Çamlıhemşin-Ayder Ilıcası Yolu

* İkizdere İspir Yolu Ovit Tüneli ve Bağlantı Yolu

* Tahtaköprü Ceyranbatan Kanal İnşaatı

* İstanbul Metrosu 1. Aşama Taksim 4 Levent Elektromekanik İnşaat İşi

* Maltepe Sahil Düzenlemesi 1. Etap Anroşman İnşaatı, İstanbul

* Kartal Meydanı Anroşman İnşaatı

* İzmir İli / İlçeleri Şehiriçi Telefon Şebekesi Global İhalesi

* Yeşilköy – Yeşilyurt Arası Sahil Düzenleme Rıhtım ve Yol İnşaatı

* Aydın İli Yeraltı ve Kablo Telefon Şebekesi Tesisi İşi

* Antalya İli 1. Bölge (Doğu Yakası) Erişim Şebekesi Global İhalesi

* Halkalı Çöplüğü Rehabilitasyon İnşaatı

* İkitelli İçme Suyu Ana Dağıtım Sistemi İnşaatı

* Le Jardin Resort Hotel

* Samsun Şehri Doğal Gaz Şebekesi

* Ilısu Barajı ve HES İnşaatı,

* Ankara Hızlı Tren Garı Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılması

* Cengiz Mavişehir Projesi 1. Etap

* Aşağı Kaleköy Barajı ve HES İnşaatı

* Genç Servi Yolu

* HESMFF CAREC Ulaşım Koridoru 2 Zhetybay – Zhanaozen Kesimi Yolu LOT 2, Kazakistan

* Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Projesi Kurtköy-Akyazı (Bağlantı Yolları Dahil) Kesimi Yap-İşlet-Devret Modeli İle Yapılması

* Rize Ricosta Oteli Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılması

* Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Projesi Kınalı-Odayeri (Bağlantı Yolları Dahil) Kesimi Yap-İşlet-Devret Modeli İle Yapılması

* Batman Hasankeyf ve Batman – Siirt Yollarındaki Hasankeyf Grubu Köprüleri.